Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rondreis Balkan

Vraag gesteld door B.N. Mensink op 25 juni 2019

Beste medewerker,

Komende zomer hoop ik met drie vrienden rond te reizen door de Balkan. We huren een auto in Kroatië (Dubrovnik) en reizen via Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo en opnieuw Montenegro terug naar Dubrovnik en doen daar twee weken over. Volgens anwb.nl is een ID-kaart voldoende ter legitimatie voor alle landen die we passeren, is die informatie correct? Verder zal onze autoverhuurder (greenmotion.com) de juiste papieren (een Green Card) gereedmaken voor toegang over de grens. Is er nog iets waar wij rekening mee moeten houden? Het gebied en de situatie zijn voor ons behoorlijk onbekend, dus we willen graag de juiste voorbereidingen treffen.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U bent voornemens op vakantie te gaan naar de Balkan, alwaar u een aantal landen aandoet. U vraagt zich af of een Nederlandse Identiteitskaart afdoende is.

Ja, in de genoemde landen kunt u volstaan met een Nederlandse Identiteitskaart. In een aantal van deze landen geldt als extra eis, dat de Nederlandse ID-kaart minimaal 3 manden nog geldig dient te zijn voor aankomst in het land.

Kosovo
Visum
Voor Kosovo is geen visum nodig voor een verblijf van 90 dagen per 6 maanden.

Inreizen via een ander land
Voor een tussenstop (transit) in een ander land op weg naar Kosovo: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisumgenoemd) nodig hebt.

Meer praktische informatie over deze Balkanlanden vindt u op onze website.