Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brexit

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 januari 2019

Plannen een vakantie naar de UK. Voordat we boeken zou ik graag willen weten welke gevolgen een zachte of harde Brexit heeft op de mate van verzekerd zijn van b.v. de zorgverzekering met extra buitenland dekking , de autoverzekering en reisverzekering.  En tevens de ANWB lidmaatschap met hulp buitenland.

 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt met vakantie naar het Verenigd Koninkrijk en wilt weten of een zachte of harde Brexit gevolgen heeft voor diverse verzekeringen en uw ANWB lidmaatschap.

In de verzekeringsvoorwaarden staat over het algemeen “Europa dekking”. Deze dekking is niet gekoppeld aan het lidmaatschap van de Europese Unie (EU) , maar aan het feit dat het een land in (werelddeel) Europa is. Niet alle Europese landen zijn lid van de EU. Als de dekking aan het EU-lidmaatschap gekoppeld zou zijn, dan zou u bijvoorbeeld  geen dekking hebben in Zwitserland omdat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie. Ook de Wegenwacht Europa Service is niet gekoppeld aan het EU-lidmaatschap.  

Nog wel wil ik een opmerking maken over de geldigheid van de Europese zorgpas (EHIC). Met deze pas moet er binnen de Europese Unie een medische behandeling worden gegeven. Deze verplichting komt mogelijk te vervallen voor het Verenigd Koninkrijk. Controleer dit vooraf via je ziektekostenverzekeraar. De waarde van een reisverzekering die medische kosten dekt, wordt daarmee belangrijker.