Boete uit Italië
Vraag gesteld door RdG89 op 18 december 2018
Besten,
Ik heb een maand geleden van een Nederlands incassobureau een openstaande factuur ontvangen van ruim 350 euro. Dit naar aanleiding van een boete die ik in 2015 gehad zou moeten hebben.
Na contact met het incassobureau, werden mij de originele stukken toegezonden. Hieruit blijkt dat ik kennelijk een ZTL-zone ben ingereden en dat zij drie maanden erna een aangetekende brief hebben verzonden naar mijn adres. Echter, deze brief heb ik nooit ontvangen, noch ervoor getekend.
Nu, drie jaar na dato, krijg ik een factuur waarbij de boete 3,5 keer zo hoog is wegens incassokosten etc. Een van de documenten die ik opgestuurd kreeg was de nog ongeopende originele brief van de boete, welke het incassobureau dus nu in zijn bezit heeft.
Ik weet niet zo goed wat ik hiermee moet, want ik kan er niets aan doen dat ik destijds de boete niet heb ontvangen, anders had ik hem destijds wel betaald. Ik heb reeds een bezwaarbrief op basis van de modelbrief op de ANWB site gemaakt. Kunnen jullie wellicht helpen hiermee?
Antwoord van Marika
ANWB ExpertU heeft bericht ontvangen van het NIB over een Italiaanse boete die nog niet zou zijn betaald. In een poging u tot betaling aan te zetten is nu het NIB ingeschakeld. U wordt verzocht om alsnog te betalen. De boete is inmiddels wel hoger en er worden ook incassokosten in rekening gebracht.
Als er een overtreding is begaan, dan is het gevolg hiervan dat u een boete ontvangt. Kunt u aantonen dat u deze overtreding niet heeft begaan, dan kunt u bezwaar maken. Heeft u geen gronden voor bezwaar, dan zult u de boete op enig moment moeten betalen. De boete die u heeft ontvangen is inmiddels onherroepelijk. De termijn om bezwaar te maken is voorbij.
Aangezien wij veel vragen hebben ontvangen over de handelswijze van het NIB hebben wij een aantal vragen op een rij gezet:
Is de boete verjaard?
De boete moet u binnen 360 dagen na de overtreding, respectievelijk het ontvangen van de gegevens van de bestuurder, zijn toegestuurd.
De verjaringstermijn voor overtreding van het Italiaans wegenverkeersreglement vijf jaar en gaat in vanaf de datum van de overtreding resp. vanaf ontvangst van de kennisgeving van de bekeuring.
Mag het NIB deze boete innen?
Als de boete onherroepelijk is mag een incassobureau worden ingeschakeld. Dat incassobureau (NIB) heeft echter géén bevoegdheid om daadwerkelijk betaling af te dwingen. Dat kan alleen het CJIB.
Mag het NIB incassokosten rekenen?
Nee, dit mag niet. Alleen procedurekosten, bezorgingskosten en het boetebedrag mogen worden gevorderd.
U heeft eerdere brieven niet ontvangen.
De Italiaanse instantie moet aantonen dat het proces-verbaal is verstuurd. Het proces-verbaal van de overtreding moet aangetekend en met bericht van ontvangst worden verzonden. Vraagt u het NIB om bewijs van het aangetekend versturen van het proces-verbaal.
De boete is verhoogd, mag dat?
Het boetebedrag wordt bepaald door de overtreding. Naast de boete mogen ook kosten voor de kennisgeving en procedurekosten worden berekend. Het bedrag hangt ook af van de termijn waarbinnen u betaalt. U krijgt namelijk korting als u binnen een bepaalde termijn betaalt. Na verloop van deze termijn vervalt de korting en is het te betalen bedrag hoger.
Het kan zijn dat in het proces verbaal is verzocht om gegevens over de bestuurder ten tijde van de overtreding. Heeft u deze informatie niet doorgegeven, dan volgt hiervoor een nieuwe boete.
Welk bedrag moet ik nu betalen?
U moet het bedrag betalen dat u na het verloop van de betalingstermijnen is opgelegd. Heeft u geen bezwaar gemaakt en ook niet betaald, dan is dit tweemaal het hoogste bedrag dat in het proces-verbaal staat vermeld. Ook zult u de procedure- en verzendkosten moeten betalen.
Uit de berichten van het NIB is vaak niet duidelijk hoe het boetebedrag tot stand is gekomen. Vraagt u het NIB om een duidelijke specificatie van het totale bedrag waar u voor wordt aangesproken.
Wat zijn de gevolgen als u niet betaalt?
- Het NIB kan betaling niet afdwingen.
- De boete kan alsnog door het Italiaanse Openbaar Ministerie worden doorgestuurd naar het CJIB. Het CJIB kan betaling in Nederland wel afdwingen.
- Betaling kan mogelijk in Italië worden afgedwongen.
- In bepaalde gevallen kan opname in het opsporingsregister volgen.
Wordt deze boete opgenomen in het opsporingsregister?
Wanneer het een strafrechtelijke boete is, is het afhankelijk van de opgelegde straf mogelijk dat registratie in het Italiaanse opsporingsregister volgt.
Administratieve boetes, zoals snelheidsovertredingen en het inrijden van een verkeersluwe zone, worden niet opgenomen in het opsporingsregister.
Wat kunt u doen?
Wij raden u aan om naar het NIB op de ontvangen brief te reageren en:
- informatie te vragen waaruit blijkt dat het oorspronkelijke proces verbaal daadwerkelijk aangetekend met bericht van ontvangst naar u is verstuurd.
- een duidelijke specificatie te vragen van het bedrag dat het NIB wil innen.
- aan te geven dat incassokosten niet betaald hoeven te worden.
Wij hebben zoveel vergelijkbare meldingen ontvangen dat wij de gang van zaken rond deze boetes en het NIB nauwlettend in de gaten houden.
Deel deze pagina