Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het gereserveerde vakantiehuis is zonder mijn toestemming aan iemand anders verhuurd.

Vraag gesteld door Mathieu van Helden op 26 oktober 2016

Op 25 juli 2016 reserveerden wij Ferienhaus Saalbach-Hinterglemm bij hotel.poellmann@sgb.at Op 4 augustus ontvingen wij als antwoord per mail: "ja gerne reserviere ich das Haus. Weitere infos sende ich ihnen zu einen späteren Zietpunkt". Omdat we verder niets meer hoorden belde ik gisteren met mevrouw Pölmann en tot mijn ontsteltenis antwoordde ze dat het huis niet meer beschikbaar was omdat ze het aan iemand anders had verhuurd. Ze zei dat ze na haar mail van 4 augustus niets meer van ons had vernomen en daarom ervan uitging dat we niet meer geïnteresseerd waren. Omdat we een huis nodig hebben met vijf slaapkamers is het bijna onmogelijk nu nog een alternatief te vinden. Mag mevrouw Pölmann zo maar de reservering die zij zelf heeft bevestigd, zonder contact met ons annuleren? Wat kan ik doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op 25 juli 2016 heeft u per e-mail een reservering gemaakt voor verblijf in een accommodatie te Oostenrijk. Hierop heeft u geen tegenbericht ontvangen. Gisteren bleek uit telefonisch contact dat desbetreffende vakantiewoning inmiddels verhuurd is. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Een overeenkomst komt tot stand door vraag en aanbod. Zolang de verhuurder de boeking niet bevestigd heeft, is er geen overeenkomst tot stand gekomen.

Vraag is nu of de verhuurder de boeking al dan niet bevestigd heeft. Zo niet, dan is er geen boeking. Heeft de verhuurder de boeking wel bevestigd, dan is er sprake van een rechtsgeldige boeking. In eerste instantie kunt u - wanneer sprake blijkt te zijn van een dubbele boeking - nakoming vorderen. Mocht nakoming onmogelijk zijn, dan is de verhuurder schadeplichtig. De schade moet wel door u worden aangetoond.

Meer informatie over het boeken van een reis vindt u op onze website.



***

Reactie van Mathieu van Helden:

Aan Michiel Claessen,
Ik heb naar aanleiding van mijn reservering wel degelijk antwoord ontvangen van de verhuurder! Zoals u kunt lezen in mijn vraag antwoordde zij: "ja gerne reserviere ich das Haus. Weitere infos sende ich ihnen zu einen späteren Zeitpunkt".
U schrijft dat ik de verhuurder kan houden aan de rechtsgeldige boeking: hoe?
Wat zijn mijn kansen op nakoming of vergoeding van schade? Kan de ANWB hier iets voor mij betekenen?



***

Reactie van Michiel Claesen:

Nu blijkt dat de verhuurder wel degelijk de boeking bevestigingd heeft, is de eerste stap nakoming vorderen. Tevens aangeven dat bij niet-nakoming u de verhuurder bij voorbaat aansprakelijk stelt voor de door u geleden en te lijden schade.

Vervolgens uw eventuele rechtsbijstandverzekering inschakelen of anders het geschil (kosteloos) voorleggen aan het Europees Consumeneten Centrum (ECC; voor grensoverschrijdende geschillen).