Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

270 expert vragen

 1. Boete ivm persoonsgegevens Italië

  Gevraagd op 29 juli 2019

  Begin dit jaar heb ik een verkeersboete thuis ontvangen uit Italië (18-2-2019). Het betrof een overtreding op snelheid 21-7-2018. Deze is direct betaal op 25-2-2019. Hiermee waren wij in de vooronderstelling dat wij voldaan hadden aan onze verplichtingen. Wat wij niet juist begrepen hebben is dat er een verplichting is om de persoonsgegevens te melden in verband met strafpunten.

 2. Boete in Italië

  Gevraagd op 09 juli 2019

  In september/oktober 2018 hebben wij 2 weken vakantie gehad in Italië. We hadden een huurauto. Op 18-12 2018 kregen we bericht van het autoverhuurbedrijf dat ze 42,70 euro van de creditcard hadden genomen ivm administratiekosten omdat ze gegevens aan de politie moesten doorgeven ivm een verkeersboete ( 5 oktober in Arezzo). Onbekend welke verkeersboete en hoeveel. Tot nu toe hebben we hier nog niets van vernomen. Nav het programma vakantieman Max, is onze vraag:  moeten wij hierover zelf stappen ondernemen  zo ja bij wie kunnen we dat doen, dit om hoge kosten te voorkomen.

 3. Aansprakelijkheid bij geschil huurauto Sardinië

  Gevraagd op 04 juli 2019

  Voor onze vakantie op Sardinië hadden wij een auto gehuurd bij Sunny Cars via onze reisagent House of Travel in Wouw voor de periode van 20 juni t/m 27 juni jl. Sunny Cars had dit uitbesteed aan Autovia op de luchthaven van Olbia. Bij het ophalen van de auto liepen we tegen het probleem aan dat de pincode van de creditcard van R. het niet deed. Hierop kregen wij te horen dat wij dan de auto niet zouden meekrijgen.

 4. Tol Italië niet correct

  Gevraagd op 02 juli 2019

  Op 1-6-2019, om 13.33 uur ben ik gearriveerd bij tolpoort Cesena Nord. De tolautomaat weigerde de ticket, deze bleef zichtbaar vastzitten, diverse keren geprobeerd. De tolbediende om hulp gevraagd, deze weigerde te komen, maar regelde dat de slagboom omhoog ging. Tegelijkertijd kwam een print uit de automaat waarop een totaal bedrag van €49.30, terwijl ik een beperkt traject heb gereden, Ik verwachte een bedrag van ongeveer €10. Op de print wordt als startpunt “NON RILEVATA” aan gegeven.Thuis gekomen de print bestudeerd en ontdekt dat ik binnen 15 dagen had moeten betalen, anders dreigt een forse boete. Vandaag betaald ruim voorbij de 15 dagen. Door deze hele gang van zaken voel ik me dubbel benadeeld, veroorzaakt door een technisch falen waar ik geen invloed op heb, de weigerachtige houding van de tolbediende en het feit dat ik nog een flinke boete kan verwachten. Ik zou het zeer op prijs stellen indien u voor mij iets zou kunnen betekenen.

 5. Tol Italië

  Gevraagd op 17 juni 2019

  Net terug van autovakantie in Italië wil ik graag het volgende gebeuren aan u voorleggen: Op donderdag 6 juni reed ik zonder onderbrekeing van Meran via de tolautosnelweg naar Bologna. Na Meran heb ik keurig een tolticket gepakt bij het begin van de tolweg. Bij de afrit bij Bologna ging ik in de "Carte" rij staan waar (onbemand) met creditcard de tol betaald kon worden. Het tolticket leek daar echter om een of andere reden niet door de automaat herkend te worden en kwam weer naar buiten (er stond enkel Italiaanse tekst op het scherm, maar dat kon ik er nog wel uit opmaken), terwijl er niks vreemds met het eerder verkregen tolticket was gebeurd. Daarna deed ik toch maar de creditcard (Mastercard) in de automaat om zo proberen te betalen, maar ook deze kwam weer terug uit de automaat. Voordat ik ook maar kon gaan bedenken hoe ik dit nu moest gaan oplossen, ging de slagboom opeens omhoog en kreeg ik een lange bon uit de automaat mee welke ik meenam, in de veronderstelling dat de betaling dan toch op de een of andere manier had plaatsgevonden en ik kon dus "gewoon" doorrijden. Naderhand bekeek ik de bon en zag erop vermeld staan dat de tol "unpaid" was en dat deze binnen 15 dagen moet worden overgemaakt, mij tevens realiserende dat het bedrag van € 55 wel erg hoog was t.o.v. de eigenlijk verschuldigde tol.

 6. In Italië foutief en te veel tol afgeschreven

  Gevraagd op 03 juni 2019

  Met de camper onderweg; op 24 mei de tolweg A4 vanaf Torino verlaten bij Biandrate. Op 25 mei de reis vervolgd vanaf dezelfde plaats en opnieuw een tolticket uit de automaat genomen. Bij Rovato de tolweg willen verlaten. Bij het verlaten werd het ticket bij herhaling geweigerd zodat de slagboom gesloten bleef. Via de noodknop contact gezocht, dit kon alleen in het Italiaans, wat ik niet machtig ben. Herhaaldelijk in het Engels gezegd dat ik met mijn (ANWB VISA) creditcard wilde betalen. Na een aantal pogingen werd mijn creditcard geaccepteerd en een bedrag afgeschreven; de slagboom ging open.

 7. Zonder APK (1 maand verlopen) van Italië naar NL

  Gevraagd op 31 mei 2019

  Ik ben gevraagd door een ouder stel om hun auto (Porsche 911...) vanaf hun 2e huis in Italië naar NL te rijden. Een probleem: de APK is een maand verlopen. Nu heb ik op internet gelezen dat je binnen 2 maanden na verloop van de APK van het woonadres naar een APK station mag rijden. Maar geldt dit ook als dit adres in het buitenland is? En hoe denken de landen die ik onderweg tegenkom daarover (ws Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, België). Ben ik strafbaar als ik met een verlopen APK door deze landen rij? Ik weet dat de verzekering bij een eventuele claim uit zal gaan zoeken of het ongeluk te wijten is aan de verlopen APK.

 8. Bezwaar maken tegen verkeersboete uit Italië, ja of nee?

  Gevraagd op 21 mei 2019

  Wij kregen afgelopen zaterdag 18 mei 2019 een verkeersboete uit Italie binnen van augustus 2018. Wij hebben toen op ma 02 aug en di 3 aug in Pisa in een gebied gereden, waar van nu blijkt dat dit niet is toegestaan. Dat klopt. In dit gebied ligt nml het politiebureau waar wij heen zijn gereden omdat een ruitje van onze huurauto, bij de toren van Pisa was ingeslagen. Maandagavond om kwart voor tien hebben wij de politie gebeld die ons zei naar het bureau te komen, ze moeten immers de schade constateren. Toen we daar aan kwamen was het na tien uur en konden ze de aangifte  pas de volgende dag aannemen. De volgende dag zijn we weer naar het bureau gereden en is er aangifte gedaan. Hierdoor hebben wij dus twee maal door dat gebied gereden.

 9. Boete vanuit Italië

  Gevraagd op 15 mei 2019

  Ik kreeg vandaag een brief uit Italië over een boete.de boete zelf heb ik nog niet binnen. De boete lijkt terecht maar de dagtekening is ouder dan 5 dagen, dus ik kom dan niet in aanmerking voor het laagste boetebedrag. De brief begint met: reopening date for notification deadlines:24/01/2019. Moet ik dit interpeteren als dat er al eerder op 42/01/2019 iets aan mij is gestuurd aangaande deze boete? Dit is namelijk niet het geval. In dit geval kan ik dus alleen nog het hoogste bedrag betalen om aan de wet te voldoen, dit lijkt mij heel oneerlijk,wat nu te doen?

 10. Reopening for notification deadlines

  Gevraagd op 15 mei 2019

  Ik heb zojuist een boete vanuit Italië ontvangen met de volgende titel: Reopening for notification deadlines 24-01-2019. dit lijkt alsof men suggereert dat ik al eerder een boete heb ontvangen en te laat ben met betalen, echter, de boete + brief die ik vandaag heb ontvangen is de eerste die ik uberhaupt heb ontvangen? hoe nu ver te handelen? eventueel bezwaar moet ook nog eens in het Italiaans... graag uw advies, liefst binnen die 3 dagengrens..