Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

329 expert vragen

 1. Voorrangssituatie bij fietspad achter de eerste auto

  Gevraagd op 17 februari 2019

  Op een doorgaande weg over een brug met op en afritten naar een autoweg word het fietspad achter de eerst wachtende auto doorgeleid (vermoedelijk om die auto meer zicht te geven). Wanneer je als fietser achter de auto door rijd en links af wilt slaan (en de doorgaande weg vervolgens wilt oversteken) dan ontstaat doorgaans een onaangename situatie omdat de auto vooral naar links kijkt voor verkeer op de doorgaande weg in plaats van fietsers die op dezelfde weg zitten. Rechtsafslaand autoverkeer heeft hier toch geen voorrang (vanwege of het verkeer op de voorrangsweg heeft voorrang of rechtdoorgaand verkeer gaat voor afslaand verkeer)?

 2. Voet tussen de spaken voorkomen

  Gevraagd op 12 februari 2019

  Hoe kunnen we voorkomen dat zoveel kinderen een voet tussen de spaken krijgen? Kunt u hier eens een artikel aan wijden?

 3. Regels op nieuwe rotondes zonder verkeerslichten

  Gevraagd op 11 februari 2019

  Wij hebben een nieuwe rotonde in Amsterdam waardoor de verkeerslichten overbodig zijn geworden en de doorstroming is daardoor heel erg verbeterd. De fietspaden die deel uitmaken van de rotonde zijn aan beide zijden gemarkeerd door grote witte blokken en NIET voorzien van haaientanden. Heeft de fiets hier nu altijd voorrang, geen voorrang of geldt het dat degene d.w.z. fiets, auto, vrachtauto, tram, bus etc die van rechts komt voorrang heeft.

 4. Appen op de fiets mag (nog) wel

  Gevraagd op 10 februari 2019

  Bij een verkeersvraag stond dat appen op de fiets (nog) wel mag. Ik dacht dat men op de fiets altijd verplicht 2 handen aan het stuur moet hebben. Zo ja dan is appen op deze grond ook nu al verboden

 5. Laat je kind voor je fietsen en niet naast je

  Gevraagd op 10 februari 2019

  Is de ANWB-expert het met me eens dat zijn advies op p.31 van Kampioen nr. 2 van februari 2019 over het voor of naast je laten fietsen van je kinderen te vrijblijvend is?

 6. Dronken op de fiets

  Gevraagd op 10 februari 2019

  Ik heb een brandende vraag over dronken op de fiets en alcohol promilage 0.5 promille. Het artikel stond in blad Kampioen van januari. Bij fouten in het verkeer krijgen iedereen een bekeuring ook op fiets als je dronken bent. Goede voorbeeld is het Zwarte Cross en daar komen duizenden fietsers alle dagen naar de zwarte cross en wordt er volop gezopen. Ze gaan dan na afloop bijna iedereen met hoog promille naar huis. Ik vraag me af waarom politie nooit fietsers gaat bekeuren en wel op auto mobilisten Volgens de wet moeten politie WEL bekeuren. Politie weet wel dat bijna iedereen na afloop van de Zwarte Cross dronken naar huis gaat.

 7. Fietslampjes tussen spaken

  Gevraagd op 09 februari 2019

  Om meer op te vallen op rotondes wil ik verlichting in mijn voorwiel plaatsen. Hiertoe heb ik losse fietslampjes tussen de spaken van het voorwiel bevestigd. De lampjes zijn van de zijkant goed zichtbaar en draaien dus mee met het wiel. Is dit toegestaan?

 8. Appen op de fiets

  Gevraagd op 08 februari 2019

  Vraag 12 - Appen op de fiets of snorfiets. Wat is waar? Appen op de fiets en snorfiets is beide verboden Appen mag (nog) op de fiets maar niet op de snorfiets Nu is appen op de fiets toch verboden en de straf 95 Euro bij constatering?

 9. Kosten opladen accu e-bike

  Gevraagd op 06 februari 2019

  Kampioen nr 2, pag. 32: een volle accu voor ongeveer € 0,091. Per uur neem ik aan?

 10. Welke fiets moeten we kopen?

  Gevraagd op 02 februari 2019

  Ik zoek een e-bike met zeer lage instap. Het gaat tussen de Forza essenze met een catalogus waarde van 1450 euro. Maar met 7 versnellingen en 9 ondersteuningen en met een accu van 36 volt 15 amp kost deze fiets 2370 euro...