Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Proefrijden met A2-rijbewijs op motor met meer dan 35 kW?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 5 september 2023

Ik ga binnenkort afrijden voor mijn AVD op A2, en ik ben al een beetje op zoek naar wat ik aan wil schaffen. Ik merk op de weg dat ik graag extra gewicht wil hebben, dus een zwaardere motor. Dan kom je al snel bij A motoren uit. In principe geen probleem, want die kan je uiteraard begrenzen. Alleen hebben niet alle motoren die bij de dealer staan, al een begrenzing. Hoe zit dat precies met proefrijden? Kan je de dealer vragen om voor de proefrit een begrenzing op de motor te zetten? Geldt er voor proefrijden een uitzondering? Of moet je echt op zoek naar een motor die deze begrenzing al heeft?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U bent bezig uw A2-rijbewijs te halen. Met dat motorrijbewijs mogen motorfietsen bestuurd worden met een maximaal vermogen van 35 kW. U bent zich al aan het oriënteren op de aanschaf van een motor. Uw voorkeur gaat uit naar een wat zwaarder model qua gewicht en die hebben meestal ook meer vermogen dan 35 kW.

Hoe gaat het bij een proefrit?

Als de motor van uw keuze af-fabriek meer dan 35 kW heeft en niet is begrensd, dan mag u er met rijbewijs A2 niet op rijden. Voor een proefrit geldt geen uitzondering. Het risico is ook te groot om het toch te doen, want als er iets ernstig misgaat zal de verzekeringsmaatschappij besluiten om eventuele (letsel)schade van derden op u te verhalen vanwege het onbevoegd besturen van een motorvoertuig. 

Elk zichzelf respecterend motorbedrijf zal u dus ook niet toestaan om de proefrit te maken op de openbare weg. Ook kunt u niet van een dealer/verkoper eisen om de motor alleen voor de proefrit te begrenzen, maar het is allicht bespreekbaar. Er is wel tijd en geld gemoeid met de begrenzing, ook als deze weer ongedaan moet worden gemaakt als u de motor niet koopt.

Een kant-en-klare oplossing is er dus niet. Ik heb bij een vestiging van een landelijke keten van motorzaken gevraagd hoe men daar in de praktijk mee omgaat. De oplossing die men daar hanteert is dat een medewerker die in bezit is van een A-rijbewijs de motor naar een afgesloten terrein rijdt dat officieel niet onder openbare weg valt. Een uitgebreide proefrit (verschillende wegdekken en snelheden) is dan vanwege mogelijke beperkingen van het terrein misschien niet mogelijk, maar het bedrijf geeft zo wel de legale mogelijkheid om de motor in ieder geval te kunnen besturen en aan te voelen.

Een meer uitgebreide proefrit is aanbevelenswaardig zijn om een motor en het exemplaar goed te leren kennen, maar dat kan dus alleen als het om een motor gaat die al begrensd is of waar de verkoper bereid is om de motor vóór de proefrit te begrenzen.