Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe distributieketting voor de 4e keer

Vraag gesteld door op 14 augustus 2022

Ik heb een peugeot 508 met THP motor. Auto heeft nu 147.000 km gereden en is aan de 4e distributieketting toe (eerste bij aflevering, daarna vervangen voor garantie want was bekend probleem bij peugeot, en daarna weer vervangen en nu weer vervangen). Vraag is nu hoe lang moet een ketting meegaan? In 2014 schreef de geschillencommissie levenslang. In 2019 bevestigde de anwb dat op de website. Vraag is mag je nog steeds vanuit gaan dat het levenslang is, of is een ketting toch aan slijtage onderhevig (lijkt recente uitspraak van de commissie toch te suggeren. Zie https://www.degeschillencommissie.nl/uitspraken/auto-voldoet-aan-wat-consument-op-grond-van-koopovereenkomst-mag-verwachten/)
en wat is dan redelijk? De ketting is namelijk al meerdere keren vervangen (altijd tijdig onderhoud geweest. Is bevestigd door de dealer).  Mijn mening is dat de kosten (1200 euro voor rekening van de dealer komen, dealer wil 1/3 betalen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft de genoemde Peugeot met inmiddels 147.000 km op de teller die inmiddels aan de 4e distributieketting toe is.

Dat is wel heel uitzonderlijk en buitensporig. Deze THP motor heeft een bepaalde reputatie, zeker óók wat betreft de distributieketting. Het verleden van uw auto en zeker ook van meerdere bezitters spreekt wat dat betreft boekdelen.

De distributieketting heeft in principe geen voorgeschreven vervangingstermijn. Hiermee is echter niet gezegd dat de ketting niet aan gebruikersslijtage onderhevig is. Bij normaal gebruik en regulier onderhoud mag er van de distributieketting een gemiddelde levensduur van 200.000 km worden verwacht. Dit type motor is zoals gezegd niet onbekend met distributieketting problemen en ik kijk er niet wanneer er inmiddels één nieuwe distributieset opgegaan is. Maar voor de 4e keer is écht onaanvaardbaar. Dan is het iedere 35.000 km raak. Dat de dealer met 1/3 deel coulance komt is geen acceptabele handreiking. In alle gevallen moet dit echt een kosteloze ingreep zijn en is de grote vraag waarom dit niet duurzaam opgelost wordt. Er is kennelijk wezenlijk iets loos waardoor deze ketting buitensporig snel slijt. Daar mag u uw dealer zeker over aanspreken.