Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sneeuwkettingen alleen om de voorwielen bij voorwielaandrijving?

Vraag gesteld door P. Goh op 1 februari 2022

Mijn auto is voorwielaangedreven. Heb ik sneeuwkettingen op de achterwielen nodig?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U heeft voorwielaandrijving en u vraagt of de sneeuwkettingen alleen om de voorwielen moeten en niet ook om de achterwielen.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen moeten altijd om de aangedreven wielen worden omgelegd. Dat gebeurt in omstandigheden waarbij het normale schoeisel van de auto (en dat zijn in winterse omstandigheden all-seasonbanden of winterbanden) tekort komt. Het doel is om de tractie te verbeteren, dus om te zorgen dat de auto in ieder geval vooruit komt, en bij remmen ook daadwerkelijk afremt. Het is een extra hulpmiddel in zware omstandigheden, maar wel als aanvulling op de juiste banden. Sneeuwkettingen kunnen de tekortkomingen van zomerbanden op sneeuw en ijs niet compenseren.

Advies fabrikant

Bij auto's met vierwielaandrijving verschilt het advies van de fabrikant. Ik verwijs hiervoor naar het instructieboekje. Soms adviseert de fabrikant montage op de voorwielen, soms op de achterwielen. In een enkel geval is montage op alle wielen toegestaan, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Bij tweewiel-aangedreven auto's is de regel altijd dat de kettingen om de aangedreven wielen worden gemonteerd, dus niet ook om de andere wielen.