Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Import motorfiets in Duitsland

Vraag gesteld door op 29 april 2022

Ik heb een originele Franse Suzuki 800 CC gekocht in Frankrijk bouwjaar ‘92. Nu wil ik deze op Duits kenteken krijgen maar de TUV sud in Duitsland doet moeilijk om een COC verklaring.
Is dit terecht en noodzakelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of een COC noodzakelijk is om een motorfiets vanuit Frankrijk naar Duitsland te importeren.

Importbeleid

Wij zijn niet voldoende op de hoogte van het importbeleid van landen buiten Nederland. Dat kan immers overal verschillend zijn en kijken wij niet nadrukkelijk over de grens hoe dat elders gaat. Maar de ADAC meldt echter dat; "Als het voertuig al in een EU-land was geregistreerd, kan het in principe ook worden geregistreerd zonder COC-papieren, mits een EG-typegoedkeuring aanwezig is. Vaak is echter het COC-papier nodig als bewijs. Indien niet kan worden aangetoond dat er een EG-typegoedkeuring bestaat, moet de fabrikant of een officieel erkende deskundige de gegevens samenvatten''.

Conclusie

Wat de laatste opmerking betreft zou het voertuig dan individuele goedkeuring moeten krijgen. Maar op basis van het bovenstaande zou een COC niet nodig hoeven te zijn wanneer er nog Franse papieren beschikbaar zijn. Daarmee heb je min of meer een bewijs voor een EG-typegoedkeuring. En anders een COC aanvragen bij de Franse importeur van Suzuki. Een individuele typegoedkeuring lijkt me geen optie en bovendien erg prijzig.