Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Warme motor start niet

Vraag gesteld door op 13 augustus 2020

Mijn motorfiets Yamaha yzf600 thunderclap uit 2001 wil niet meer starten als de motor warm is. Erg vervelend bij een brug of tankstation. Als ik de startknop indruk gebeurd er echt niks, ik hoor geen klik, geen startmotor het blijf echt stil. Dan moet een 15 tot 45 minuten wachten voordat hij weer wat doet. Het lijkt hoe warmer het weer, hoe groter de problemen. Hij heeft afgelopen week onderhoud gehad (carburateurs gereinigd etc). Voordat hij onderhoud heeft gehad waren die probleem er ook al. Ook tank ik altijd e5 ipv e10. Wat zou dit probleem kunnen zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Yamaha weigert soms te starten wanneer de motor warm is.

Het bedienen van de startknop levert kennelijk niets op. Misschien kunt u voor de geest halen of de controle lampjes met ''contact aan'' het onder die omstandigheden wél doen. In ieder geval kan ik een oorzaak richting carburateurs of benzine per definitie ontkrachten. U hoort geen klik of tik en lijkt het dat de startmotor niet wordt aangestuurd óf gewoon defect is. In een voorkomende situatie kan met een geplaatste ''tik'' op de startmotor deze weer tot leven gewekt worden maar duidt dan wel op een noodzakelijk nieuw exemplaar. Maar de aansluitingen op de starmotor kunnen ook los of gecorrodeerd zijn en check ook gelijk de accuklemmen of deze niet los zitten of slecht contact maken.

En tot slot is er nog het startrelais die ik mogelijk wel als hoofdverdachte beschouw en vermoedelijk onder het zadel is gehuisvest. Natuurlijk kan de startknop of contactslot ook als verdachte aangewezen worden maar het startrelais staat wat mij betreft op één waar u mogelijk de oorzaak moet zoeken die overigens een paar tientjes kost en makkelijk zelf te vervangen is.