Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweedehands motor import geen onderhoudsboekje advies

Vraag gesteld door op 7 juni 2021

Ik heb een motorfiets gekocht en kom er per toeval achter dat de motor geïmporteerd is. De motor is uit 2009 en heeft weinig km op de teller. Verder rijdt de motor goed alleen nu krijg ik toch twijfels. Zodoende mijn vraag of jullie mij advies kunnen geven. Het gaat om https://motofun.nl/ons-aanbod/honda-cb-600-f-hornet-abs-p98. Ik heb reeds een aanbetaling gedaan maar vraag me af of dit wel een verstandige koop is? Is dit normaal? Grotere kans op bijv. Terug draaien teller enz. 2. of ik niet moet aangeven dat ik er vanaf zie omdat ze het niet hebben genoemd en 3. of dat kan.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft inmiddels bij een motorzaak een gebruikte Honda motorfiets gekocht maar nu blijkt dat deze motor geïmporteerd te zijn. U heeft nu toch wel enigszins argwaan en vraagt u zich af de koop wel verstandig is.

Het importeren van motorfietsen is binnen deze branche een vrij gebruikelijk business. De vraag naar vooral specifieke motorfietsen is groot en het aanbod zodanig klein, dat het lucratief is om te importeren. Maar enige onzekerheid over de kilometerstand of een eventueel schadeverleden ligt altijd wel op de loer. Het is daarom belangrijk dat er zwart-op-wit een inzichtelijk onderhoudsverleden is met kilometerregistraties die alle voordeel van de twijfel geven. Kan de verkoper op geen enkele manier de kilometerstand concreet garanderen, kun je gesjoemel met de teller dus niet uitsluiten. In uw geval komt daar ook nog bij dat de verkoper de buitenlandse herkomst heeft verzwegen en je formeel kunnen spreken van dwaling bij aankoop. Op deze pagina vindt u méér info en wat uw mogelijkheden zijn, ook wat betreft annuleren.

Maar er is uiteraard ook een redelijke kans dat u een prima motorfiets heeft gekocht met wél een eerlijke tellerstand. En misschien dat de verkoper een inzichtelijk verleden heeft waaruit blijkt dat dat inderdaad zo is. En misschien dat in de koopovereenkomst de verkoper ook nadrukkelijk kan vermelden dat dit een gegarandeerde kilometerstand is. Misschien is er ook een onderhoudsboekje aanwezig waaruit blijkt dat onderhoudswerkzaamheden regelmatig zijn uitgevoerd. Alles bij elkaar kan het dan tóch een verantwoorde koop zijn, ondanks de ontbrekende mededeling vooraf omtrent het buitenlandse avontuur van deze motor.