Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie 0/30 geschikt voor Audi Q5 2.0?

Vraag gesteld door op 25 september 2020

Sinds de garage olie 0/30 in auto heeft gegooid rijd auto totaal niet meer fijn en minder vermogen. Op de dop van de olie staat duidelijk 5/30, dit heb ik bij andere garage toch gedaan maar alsnog krijg ik de melding oliedruk te laag, en nu komt er veel witte rook uit de uitlaat en brandt het moterlampje geel. Auto stottert. Sinds de 0/30 olie alleen maar problemen. Kan dit kloppen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Vanaf het moment dat uw garage 0w30 olie heeft toegepast in uw Audi Q5 komt er veel witte rook uit de uitlaat met ook een brandend storingslampje.

Ik weet geen verdere details van uw auto wat motorspecificaties betreft. Maar mogelijk is 5w30 inderdaad de voorgeschreven olie viscositeit en is 0w30 niet conform de fabrieksspecificaties. De vraag is echter of de genoemde klachten daarmee in verband gebracht kunnen worden. Witte rook duidt op mogelijk koelwater dat in de verbrandingsruimte terecht komt en de melding van te lage oliedruk met storingslampje maakt het nog extra zorgelijk.

Ik wil benadrukken dat je zéker als garage zijnde je moet houden aan de voorgeschreven oliesoort. Maar 0w30 wordt steeds vaker toegepast bij moderne motoren en ik zie het verschil met 5w30 eerlijk gezegd niet als reden voor de genoemde verschijnselen.

Ik denk dat er als eerste gekeken moet worden wat er motorisch aan de hand is. Misschien is er een koppakkingsprobleem of iets anders dat de witte rook verklaart met bijkomend het inhouden van de motor met brandend storingslampje. Maar de afwijkende oliekeuze zou ik hier niet direct mee in verband kunnen brengen. Nader onderzoek van uw Q5 moet iets van een diagnose gaan opleveren. Ik acht de kans best groot dat de oliekeuze van 0w30 niet als aantoonbare oorzaak aangewezen zou kunnen worden.