Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik ben eigenaar van BMW R1200R met Duits kenteken. Hoe voer ik die in NL in voor verkoop?

Vraag gesteld door op 29 september 2020

Ik heb een motor BMW, R1200R uit 2013, met 21.000 km met Duits kenteken die ik wil importeren en verkopen in Nederland voor € 7300.-. Welke papieren heb ik uit Duitsland nodig en wat in NL nog te doen voor verkrijgen van een NL kenteken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een Duits gekentekende motorfiets te importeren en u vraagt zich af hoe te handelen.

Wat de papieren betreft, heeft u de Zulassungsbescheinigung I en II nodig. Vervolgens gaat u naar één van de RDW keuringslocaties om de motorfiets te laten keuren. Wellicht is het handig daar een afspraak voor te maken om lange wachttijden ter plaatse te voorkomen. Zie aanvullend de pagina van de RDW over het Invoeren vanuit EU- of EVA-land.

Het is mij niet duidelijk of u de motorfiets al in bezit heeft en dat u deze als verhuisgoed meeneemt vanuit Duitsland naar Nederland. Zie aanvullend daarvoor de pagina Verhuizen naar Nederland en uw voertuig meenemen. In zo'n geval kunt u de motor dan BPM-vrij invoeren maar let op: lees wel de voorwaarden waar u dan aan moet voldoen.

Na de keuring moet u Aangifte, melding of opgaaf BPM gaan realiseren om dan uiteindelijk het Nederlandse kenteken te verkrijgen. Bij die aangifte heeft u de oorspronkelijke netto Nederlandse catalogusprijs nodig van de betreffende motorfiets. U mag daarvoor een bedrag noteren van netto 13.896 euro met een oorspronkelijk BPM bedrag van 2.485 euro.

Na de aangifte en keuring verkrijgt u een eendagskenteken om bijvoorbeeld ermee naar huis te rijden. Enkele dagen later ontvangt u het Nederlandse kenteken en kunt u vervolgens een kentekenplaat laten maken en eventueel de verzekering in orde maken.