Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe sterk zijn 3 cilinder motoren?

Vraag gesteld door S. Smit op 22 november 2020

Is er een groot verschil tussen 3 en 4 cilindermotoren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of er een groot verschil is tussen drie- en viercilinder motoren.

Met één cilinder minder wordt de motor compacter en lichter in gewicht. Er is dus daarom ook sprake van minder inwendig bewegende delen, minder slijtage en inwendige verliezen. Daardoor kunnen deze motoren ook een fractie zuiniger presteren. Feitelijk voor de fabrikant dus óók goedkoper te produceren.

De turbo geeft deze motor vervolgens nog eens een flinke duw in de rug voor de broodnodige prestaties. We spreken daarom ook tegenwoordig over gedownsizede motoren die steeds vaker met één cilinder minder, een kleinere cilinderinhoud en mét turbo de prestaties kunnen leveren waar je voorheen een veel forsere motor voor nodig had.

De wat minder rustige loop van de driepitter lijkt steeds meer onder de knie en wordt minder vaak als nadeel beschouwd. Van deze nieuwe generatie driecilinders zijn er vooralsnog geen nadelige signalen omtrent duurzaamheid en bedrijfszekerheid. Deze motoren lijken dus definitief vaste grond onder de voeten te hebben, hoewel 'n aantal merken toch nog altijd in blijven zetten op de traditionele vierpitters.