Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geel motorlampje

Vraag gesteld door op 6 juli 2020

Sinds een week ben ik in het bezit van een Skoda Fabia Combi benzine 1.4 uit 2008. En vrijwel direct na het wegrijden bij de garage ging het oranje motorlampje branden. Nu gaf de garage aan dat dit komt omdat ik E10 getankt heb en dat de storingsmelding (en de oorzaak) weg zou moeten blijven bij gebruik van E98. Vanwege de lagere kosten zou ik E10 willen blijven tanken, kan dit kwaad voor de motor? Ik las dat het onschuldig is en alleen iets te maken heeft met de injectie instellingen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw recent gekochte Skoda Fabia Combi liet meteen na aanschaf een storingslampje zien. Volgens de verkoper heeft dat te maken met E10 benzine en dat bij het tanken van E5 de storing weg zal zijn.

Volgens de opgave van Skoda omtrent het gebruik van E10 benzine het volgende;
Alle benzinemotoren vanaf 1994 van Skoda zijn geschikt voor E10 als motorbrandstof. Uitgezonderd zijn de Felicia 1.3 liter OHV (40 kW en 50 kW motoren) productie jaren 1994-2001.

De betreffende storingsmelding zou feitelijk niet te wijten kunnen zijn aan E10 benzine. Deze brandstof voldoet aan de gestelde brandstofnorm en uw auto wordt daarom ook niet door de fabrikant uitgezonderd voor deze benzine. U moet dus gewoon storingslampje vrij op E10 kunnen rijden.

Ik denk dat er toch iets anders aan de hand is en het gebruik van E10 benzie is naar mijn mening geen geldig excuses. Ik denk dat u daarom terug moet naar de verkoper vanwege dit gebrek. Uiteindelijk kan hij ook niks aandragen waaruit blijkt dat uw auto niet geschikt is voor E10 en uitsluiten op E5 moet draaien.