Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop XC90 T6 AWD, waar moet ik op letten?

Vraag gesteld door op 14 mei 2020

Aankoop XC90 T6 AWD, waar moet ik op letten? Hoe check ik de versnellingsbak, ophanging en achteras differential, ik hoorde dat dit veel voorkomende dingen zijn? Kan ik ergens een aankoopkeuring doen? Nog meer tips?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Volvo XC90 T6 en u vraagt hoe u de ophanging en aandrijflijn kunt checken én of een aankoopkeuring ook mogelijk is.

De genoemde onderdelen zijn visueel niet te controleren zonder inspectie op een hefbrug. U moet echt een uitvoerige en kritische proefrit daarvoor gebruiken. Dan gaat het vooral om bijgeluiden vanuit de aandrijflijn en trillingen bij bepaalde snelheden die u vooral door de gehele auto voelt. De automatische transmissie moet onopgemerkt z'n werk zoen. Dus vlot op en terug schakelen zonder aarzelingen en geen heel opvallend nadrukkelijk schakelmoment.

Wat onderstel betreft, zoek vooral een klinkerweg op om met een kritisch oor te luisteren of er rammelende bijgeluiden naar boven komen. Dat zijn alles bij elkaar de genoemde componenten met mogelijke omschreven bijverschijnselen die ik u wil meegeven tijdens een proefrit. Maar gezien de toch redelijke complexheid van deze auto lijkt me een professioneel oog van een keurmeester wel een verstandige overweging. U zou dan kunnen denken aan een aankoopkeuring van de Dekra.

Natuurlijk is minimaal 6 maanden Bovag garantie ook altijd wel een veilige stok achter de deur, maar vóóraf weten wat je koopt is wel zo veilig. Vooral ook omdat je in het koopcontact de geconstateerde gebreken kunt opnemen en dat deze men vóór aflevering ook dient te herstellen.