Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Invoeren motor

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 juni 2019

Mijn zoon wilt een motor uit Zwitserland kopen en ophalen. Gaat zelf met aanhanger. Wat voor papieren heeft hij nodig voor onderweg?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw zoon overweegt het importeren van een motorfiets en u vraagt wat de noodzakelijke documenten zijn om uiteindelijk in Nederland te mogen rijden.

Import motor
Als niet EU land maar wel behorend tot de EVA laden is de invoer procedure toch wat ingewikkelder dan vanuit bijvoorbeeld Duitsland of België. Er is wel sprake van een bepaalde vrijstelling wanneer de betreffende motor binnen de EU gefabriceerd is. Ik moet u bekennen dat dat we niet alle ''ins en outs'' hebben omtrent import. Eigenlijk omdat het een Overheids aangelegenheid is van de RDW en de Douane/Belastingdienst en men aldaar ook eenduidige informatie hierover moet kunnen verstrekken.

Import gespecialiseerd bedrijf
Wat het beste plan van aanpak is bij import vanuit Zwitserland én wat noodzakelijke formulieren zijn om buiten de BTW heffing te kunnen blijven kan ik u helaas niet melden. Er zijn wel bedrijven die ruime ervaring hebben, met name betreffende Zwitserse (auto) import. Zij zullen zeker op de hoogte zijn van de mogelijke vrijstellingen, ook bij import van motorfietsen. Misschien is het een idee om de papieren rompslomp aan een dergelijk import gespecialiseerd bedrijf over te laten. Het scheelt u wellicht heel veel werk en men kent de weg.