Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Internationaal motorrijbewijs

Vraag gesteld door S. Nowee op 11 juli 2019

Er gaan geruchten dat er een internationaal motorrijbewijs zonder problemen voor Indonesie word uitgegeven. Omdat (ik heb am) staat op mijn rijbewijs. Nu zegt men, dat is tot 125 cc.
Op Bali verhuurscooters zijn ook tot 125 cc. Dan zou ik net als andere toch recht hebben op dit internationale rijbewijs, uiteraard met een aantekening tot 125 cc, zoals mijn vrienden dit lieten zien. Zodat ik veilig een scooter kan huren. Ik zou dit verhaal graag va u willen horen.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft gehoord dat er gemakkelijk een internationaal motorrijbewijs voor Indonesië wordt uitgegeven.

Er bestaat geen internationaal motorrijbewijs, alleen een internationaal rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is feitelijk een vertaling van uw Nederlandse rijbewijs. Op het internationale rijbewijs worden de categorieën overgenomen die op uw Nederlandse rijbewijs staan. Dus als op het Nederlandse rijbewijs B en AM staat, wordt dat op het internationale rijbewijs overgenomen.  

Voor Indonesië geldt dat voertuigen met een cilinderinhoud van meer dan 50cc als motor worden gezien. Om deze voertuigen te mogen rijden is een motorrijbewijs (rijbewijs A) vereist. Daarnaast heeft men ook nog een internationaal rijbewijs nodig.

In de praktijk worden scooters (met een cilinderinhoud van meer dan 50 cc) in Indonesië ook wel verhuurd zonder dat men over het juiste rijbewijs beschikt. In dat geval loopt men het risico op een boete wegens het niet beschikken over het juiste rijbewijs en het niet verzekerd zijn bij schade/ongeval.