Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper met dieselmotor i.v.m huidige milieunormen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 2 februari 2019

Wat is risico bij aanschaf van een camper nu? Welke criteria zijn belangrijk dan wel maatgevend?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de gevolgen zijn voor campers met dieselmotoren gezien de ontwikkelingen omtrent steeds strengere milieunormen.

De Euro 6d-temp is de meest recente diesel emissienorm en zullen voertuigen met deze Euroklasse de toegang tot bepaalde steden niet snel ontzegd worden. Diesels van de oudere generatie zullen echter in de toekomst in Europa steeds vaker tegen milieuzones aanlopen bij bezoek aan een grote stad. De inzet is uiteraard het verbeteren van de luchtkwaliteit in de grote steden. Andere beperkingen zijn er echter niet en is de oudere generatie campers voor de toekomst zeker niet kansloos. De beperkingen zijn slechts gericht op stadsbezoek en niet het recreëren buiten de stad.

De verwachting is dus dat kampeerwagens, met een in verreweg de meeste gevallen een dieselmotor als krachtbron, voor vakantie doeleinden géén echte hindernissen gaan ondervinden. Behalve wanneer het stedelijk bezoek betreft. De verwachting is dat Frankrijk, Duitsland en meerdere Europese landen de wat oudere generatie diesel (kampeer)auto's steeds vaker zal gaan weren in het stedelijk gebied.