Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

A2 buiten Europa

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 april 2019

Ik vertrek voor meerdere maanden naar Nieuw-Zeeland. Waarschijnlijk zit ik nog vast aan het a2 rijbewijs als ik vertrek, kan ik zonder problemen een motor kopen en verzekeren onder de 35kw?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u met uw Nederlandsee rijbewijs, categorie A2, in Nieuw-Zeeland een motor mag besturen/kopen/verzekeren met een vermogen van maximaal 35 kw.

Ja, met uw Nederlands rijbewijs catagorie A2 mag u in Nieuw-Zeeland eveneens op een motor rijden met een maximum vermogen van 35 kw. Of u een motor in Nieuw-Zeeland kunt kopen en verzekeren, hangt onder meer af of u officieel in Nieuw-Zeeland geregistreerd staat etc.

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Nieuw-Zeeland. Het IRB model 1949 is vereist.
    Heb je geen IRB, dan moet je rijbewijs voorzien zijn van een Engelse vertaling.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is 1 jaar geldig.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Meer praktische informatie over Nieuw-Zeeland vindt u op onze website.