A2 buiten Europa

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 april 2019

Ik vertrek voor meerdere maanden naar Nieuw-Zeeland. Waarschijnlijk zit ik nog vast aan het a2 rijbewijs als ik vertrek, kan ik zonder problemen een motor kopen en verzekeren onder de 35kw?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u met uw Nederlandsee rijbewijs, categorie A2, in Nieuw-Zeeland een motor mag besturen/kopen/verzekeren met een vermogen van maximaal 35 kw.

Ja, met uw Nederlands rijbewijs catagorie A2 mag u in Nieuw-Zeeland eveneens op een motor rijden met een maximum vermogen van 35 kw. Of u een motor in Nieuw-Zeeland kunt kopen en verzekeren, hangt onder meer af of u officieel in Nieuw-Zeeland geregistreerd staat etc.

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Nieuw-Zeeland. Het IRB model 1949 is vereist.
    Heb je geen IRB, dan moet je rijbewijs voorzien zijn van een Engelse vertaling.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is 1 jaar geldig.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Meer praktische informatie over Nieuw-Zeeland vindt u op onze website.