Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorband slijtage meten

Vraag gesteld door Miran op 13 juli 2015

Via internet pas een nieuwe achterband voor een diversion 900 gekocht, battleax, wat me opvalt dat het verschil in slijtage met de oude band eigenlijk minimaal is. Motorzaak zei dat hij vernieuwd moest worden en wees me op slijtage aan het profiel vanaf de buitenrand, die minimaal was.

Hoe meet je het nu in het midden van het profiel of de buiten/binnenrand?
 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Profieldiepte
De profieldiepte is ten zeerste belangrijk. Profiel equals grip en zorgt voor een betere controle en het niet slippen van het voertuig bij remmen. De minimale wettelijke verplichte profieldiepte voor motorfietsen is 1 mm. Het aanbevolen ligt hoger: we raden aan uw motorbanden te vervangen bij een profieldiepte van 2 mm of lager.

Profieldiepte controleren
U kunt uw profieldiepte eenvoudig controleren door de slijtage indicatoren te checken. U kunt deze indicatoren vinden in de rillen van het profiel, ter hoogte van de markering TWI (aan de zijkant van uw motorband). TWI staat voor “Thread Wear Indicator”, oftwel een slijtindicator.

 


***

 

 

 

Reactie van Miran:
Hallo Leo,

De Bridgestone site zegt: Op elke Bridgestone motorband zit een slijtage-indicator in de vorm van een klein blokje in de groeven, maar ook die kan ik niet zien/vinden?
TWI staat niet op de band.

gr Miranda

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Leo Ruijgrok:
Rij even langs een motorzaak dan kunnen zij je aanwijzen waar je moet meten.