Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan je met een jumpstarter de accu van een motor bijladen (zonder te rijden)?

Vraag gesteld door arendo op 27 september 2017

Sinds kort stal ik mijn motor in een garage waar geen stroom in zit. Nu rijd ik weinig, zeker in de winter , en in mijn vorige garage met stroom had ik 'm vaak op een druppellader staan. Uitbouw van de accu is bij mijn motor (honda Transalp XL700) nog 'n klus.

Ik heb twee vragen:
1. Is het mogelijk de accu periodiek bij te laden met een jumpstarter?
2. Kan een jumpstarter, bij gebruik zoals gevraagd bij 1. of bij het reguliere gebruik van de jumpstarter, aangesloten worden op de SAE aansluiting die ik als pemanente verbinding op mijn accu heb?

Alvast dank voor de adviezen!

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een nieuwe stalling voor uw motor maar is geen 230V aansluiting in deze stalling. U vraagt of u de accu van de motor kunt opladen met een jumpstarter.

Een jumpstarter is bedoelt om in korte tijd veel stroom af te geven. De primaire taak van een jumpstarter is een starthulp te geven.

U vraagt of u een starthulp kunt geven via de 12v aansluiting die een permanente verbinding heeft met de accu. Dit is sterk af te raden. De bedrading van de 12V aansluiting is hier waarschijnlijk niet op berekend maar ook de stekker is hier niet op berekend.

De beste en meest veilige oplossing is om de accu van de motor mee naar huis te nemen en daar een druppellader aan te sluiten.

Als dat echt een probleem is kunt u nog een 12V (auto) accu met een omvormer en een druppellader gebruiken om de accu van de motor in conditie te houden. U moet dan wel regelmatig de 12V accu mee naar huis nemen om die op te laden.