Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik zie motorrijders de file voorbij rijden. Mag dat?

Vraag gesteld door DurfTeVragen op 7 februari 2018

Ik sta regelmatig in de file op de A12 tussen Den Haag en Nootdorp. Motorrijders rijden dan tussen de file door. Mag dat zomaar?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt of motorrijders tussen de file door mogen rijden. Ja dit mag, maar ze moeten zich wel gedragen.

Het Motorplatform, met vertegenwoordigers van de overheid,belangenorganisaties en verkeersorganisaties, heeft een filegedragscode opgesteld.

Zo mag het snelheidsverschil tussen een motor (zonder zijspan) en auto niet meer zijn dan 10 km/u en bij snelwegen met meer dan 2 rijstroken moet de motor tussen de 2 meest linker rijstroken rijden. Ze mogen niet op doelgroepstroken, de vluchtstrook of aan de linkerkant op de asfaltstrook rijden. Tot slot zijn de verdrijvingsvlakken natuurlijk ook verboden terrein.

Meer informatie over het rijden met de motor in de file vindt u op onze website.***

Reactie van sirarch:

Aanvullend....het verkeer moet echt langzaam aan het rijden zijn. Als het verkeer (nagenoeg) de toegestane snelheid rijdt, mag het dus niet.

Echter, om veiligheidsredenen, is het niet toegestaan om jouw auto zo te verplaatsen dat een onveilige situatie ontstaat doordat jij de weg van de illegale filepasseerder belemmert. Als er dan een ongeluk gebeurt, ben jij medeschuldig daaraan.***

Reactie van opaoman:

Zie in de Kampioen van mei 2018 op blz. 82 en 83 iets staan, wat niet volledig is. In de tekst staat dat motorrijders bij een rood verkeerslicht naar voren kunnen gaan om veiligheid redenen. Dat klopt, maar het is misschien heel verstandig daar bij te vermelden, dat het risico is een boete, naar ik meen, van € 150 te krijgen. Een paar weken geleden deed dit zich dit voor in één van de verkeersprogramma's met medewerking van de politie op de TV.
Het klopt dat het gedoogd wordt op de snelweg, zoals beschreven.***

Reactie van Sietse Vliegen:

In de kampioen van mij staat "Als motorrijder is 'voorkruipen' bij een stoplicht veiliger". Dat klopt. Als autorijder sta je vooraan ook veiliger.

Is dat nu ineens een rechtvaardiging om dan maar allemaal te gaan voorkruipen? Dat zou een mooie puinhoop worden daar bij het stoplicht.

Deze voorkruipers moeten nu meestal voorbij de stopstreep stoppen (logisch, er staat al een auto vóór de streep). Daar kunnen ze het stoplicht vaak niet goed zien en moeten ze wachten totdat de auto's beginnen op te trekken. Dat wekt weer de nodige irritatie. Ook zie je motorrijders die nog bezig zijn tussen de wachtende auto's door te slalommen terwijl die al beginnen te rijden. Dat leidt tot gevaarlijke invoegacties.

Het zou de expert sieren als hij dergelijke aspecten ook in zijn adviezen zou meenemen.