Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe hard mag je met de motor met aanhanger in Duitsland?

Vraag gesteld door PvanDijk op 2 juni 2015

Ik heb een motor en een motoraanhanger. Nu wil ik graag naar Duitsland op vakantie maar ik heb gelezen op internet dat ik maar 60 km/u mag op de snelweg in Duitsland. Omdat dit op de Duitse Autobahn gelijk staat aan zelfmoord aan u de vraag; klopt dit of ben ik foutief voorgelicht?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De maximum snelheid voor motoren mét aanhanger is buiten bebouwde kom, op wegen met gescheiden rijbanen met 4 rijstroken én op Autosnelwegen 60 km/u.
U bent dus niet fout voorgelicht!

Meer info over verkeersregels en de hoogte van boetes bij snelheidsovertredingen in Duitsland vindt u hier;
http://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/informatie/verkeersregels

 

Reacties

R. de Vries

Auteur - 8 augustus 2023

Ik heb jaren met motor (BMW 1200 RT) en aanhanger door Duitsland naar Oostenrijk gereden en dat met een snelheid van rond de 100 km.  Aanhanger had twee wielen en laadvermogen van 700 liter. Goed beladen is zeer belangrijk.Diverse keren politie gezien of door hen ingehaald. Zolang je niet al te gek doet besteden ze er geen tot weinig aandacht aan. Ben bewust 100 gaan rijden omdat het anders te gevaarlijk wordt. Maar de max is wel 60km
 

E. van t Sant

Auteur - 14 mei 2023

Kunt u mij ook vertellen waarom het max 60 km/h op autosnelwegen is? Het is levensgevaarlijk eigenlijk.

Jos

ANWB Expert - 17 mei 2023

'U vraagt zich af wat de reden is dat Duitsland voor de combinatie motorfiets met aanhanger een maximum snelheid hanteert van slechts 60 km/h.

In veel landen is een aanhanger aan een motorfiets gekoppeld toegestaan, met vaak ook een maximum snelheid dat gelijk is aan een auto met aanhanger combinatie. Duitsland beperkt dat voor een motorfiets combinatie tot slechts 60 km/h. In het verleden zijn er weleens pogingen geweest om dat op te laten trekken naar 80 km/h of zelfs 100 km/h voor motorfietsen met ABS. Uiteraard om de situatie te ontlopen dat dit soort combinaties door zwaar vrachtverkeer worden ingehaald.

Maar de Duitse autoriteiten zijn niet gezwicht en blijft 60 km/h dus nog altijd gehandhaafd. De reden is dat deze snelheidsbeperking er van de motorfabrikanten niet af hoeft, om de simpele reden dat volgens deze branche "de door hen geproduceerde voertuigen fundamenteel niet geschikt zijn voor gebruik met aanhangwagens" en dat men om die reden ''geen kennis heeft van de rijdynamiek van aanhangwagencombinaties''. Duitsland ziet wellicht om die reden dit soort combinaties liever niet verschijnen op de Duitse Autobahn, vandaar die beperkte maximum snelheid.