Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het verzekeren van een motor als je geen garage hebt

Vraag gesteld door Moucha op 9 mei 2018

Klopt het dat als je een motor hebt met een waarde van boven de 16.000 euro, naast een ART4 of ART5 slot ook een garage thuis moet hebben om in aanmerking te komen voor een verzekering?
Ik kan me moeilijk voorstellen dat alle motorrijders een garage hebben.
Woon je in een rijtjeshuis en je parkeert het in de voortuin voor het keukenraam met ART4 slot, is dat niet voldoende?
Wat voor maatregel kun je anders treffen om wel in aanmerking te komen voor een verzekering?
Wat zijn de opties?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag het verzekeren van een motorfiets met een catalogusprijs van boven de 16.000 euro.

Elke verzekering kan afwijkende polisvoorwaarden hebben maar een kleine steekproef levert in dit geval al gauw overeenkomstige eisen op. Een verzekering geeft wat gedetailleerder aan; ''Wanneer u een motor heeft met een waarde van 16.000 euro of meer dient u deze 's nachts te parkeren in een afgesloten ruimte. Deze afgesloten ruimte moet op slot worden gedaan met hang- en sluitwerk voorzien van het politiekeurmerk Veilig Wonen. Heeft de afgesloten ruimte geen goedgekeurd hang- en sluitwerk? In dat geval moet u uw motor wél in de ruimte parkeren, maar deze vastzetten met een ART categorie 4 goedgekeurd slot aan een ART goedgekeurde muur- of grond anker''.

Ook het afgelopen jaar was er een stijging van diefstal van motorfietsen. Daarbij komt ook dat slechts 2 van de 10 gestolen motorfietsen worden teruggevonden. Vooral de dure catagorie is in trek en doet een verzekeraar vervolgens niets anders dan een risicoanalyse maken en welke preventieve maatregelen nodig zijn om zo min mogelijk gevaar te lopen. In dit geval dus de bovengenoemde voorwaarden. Een ander alternatief is er dus niet behalve een maatschappij die 's nachts parkeren in een afgesloten ruimte niet als voorwaarde stelt. Vooralsnog ben ik deze nog niet tegengekomen.