Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom zijn helmstikkers in Frankrijk voor iemand uit Nederland niet verplicht en is refelectie op kleding wel verplicht?

Vraag gesteld door BenMW op 24 oktober 2016

Volgens de Franse wetgeving zijn reflecterende stikkers op een helm verplicht voor iedereen. Echter wordt op de ANWB site vermeld dat dit voor buitenlanders niet geld. Waarom is dat?
En waarom is de regel van refelectie op kleding dan wel verplicht voor een buitenlander?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het dragen van reflectiekleding op de motor en reflecterende helmstickers in Frankrijk.

De regel dat een helm moet zijn voorzien van reflecterende elementen (ECE 22/04), geldt alleen voor helmen die in Frankrijk worden verkocht. Nederlandse motorrijders hoeven daarom inderdaad geen reflecterende stickers op hun helm te plakken.

Met ingang van 1 januari 2016 moeten motorrijders een veiligheidshesje bij zich hebben op de motor (ze mogen dit hesje dragen of bewaren in bijvoorbeeld een net of koffer). De bestuurder van een motor is zowel 's nachts als overdag verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken. Dat houdt dus in dat het permanent dragen van reflectiekleding niet verplicht is maar in tijd van nood wél verplicht te dragen.

Tot slot is het vanaf 20 november 2016 voor motorrijders en passagiers verplicht handschoenen te dragen. Dit moeten handschoenen met een CE-markering zijn.