Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Scooterhelm vs. motorhelm

Vraag gesteld door RST op 12 mei 2016

Wat is het verschil in bescherming tussen een scooterhelm (podhelm) en een motorhelm die er vergelijkbaar uit ziet (zonder vizier)?

Beschermen alle helmen uit dezelfde CE categorie je hoofd even goed bij impact? Zo niet, waar kun je dan test gegevens vinden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Alle helmen die in Nederland verkocht worden moeten voldoen aan de ECE 22.05 norm. In die zin is er geen onderscheid. Deze norm staat voor de minimale veiligheidseis waar de helm aan moet voldoen maar er is uiteraard een groot onderscheid in veiligheid, comfort en duurzaamheid tussen de absolute A-merken en de ''voor 'n paar tientjes'' budget helmpjes.

Natuurlijk zal de gemiddelde motorrijder wat kwaliteit betreft de lat hoger leggen bij de aanschaf van een helm en niet zo snel voor een volledig open jethelm kiezen. Bij de bekende merken hoeven deze jethelmen niet meer te kosten dan rond de honderd euro terwijl de integraal- en systeemhelmen moeiteloos richting de 800 euro gaan. Uiteraard omdat daar veel meer veiligheid en comfort valt te halen. Maar met de vereiste ECE norm wordt ''slechts'' de minimale eis gehaald en zijn er wel degelijk op meerder fronten kwaliteitsverschillen.

Voor een jethelmen test zie deze website.