Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

is er een gedoogbeleid voor rijden met A2-rijbewijs in combinatie met een verklaring van 35 kw?

Vraag gesteld door Quinten95 op 23 maart 2018

Ik heb mijn A2 rijbewijs behaald en een motor gekocht. deze motor is origineel 37kw. Door de jaren heen is deze terug gezakt naar 33.5kw. Dat valt binnen mijn rijbewijscatagorie A2 tot 35kw. Ik heb een meting van dynojet waarop de vermogensgegevens van mijn motor staan die aangeven dat de motor een vermogen heeft van 33.5kw vanaf kruk-as gemeten. De politie heeft mij na de aankoop staande gehouden en mij verteld dat het niet de bedoeling is. Nu is het zo dat alle dealers en garages mij vertellen dat het onderdeel uit maakt van een gedoog beleid. Dit zou betekenen dat ik er gewoon mee mag rijden.
Volgends de politie rijd ik dan zonder passend rijbewijs, die dus zal worden ingenomen op het moment van een verkeerscontrole. Dit risico wil ik niet lopen. vandaar staat mijn motor al 2 maanden ongebruikt voor de deur. Ik zou graag willen weten hoe dit precies zit.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent in het bezit van een (motor)rijbewijs categorie A2 (max vermogen motor 35 KW). U heeft een motor met origineel een vermogen van 37 KW. Het vermogen is in de loop der jaren teruggezakt naar maximaal 33 ½ KW. U vraagt zich af of u met desbetreffend rijbewijs, op deze motor mag rijden.

Rijbewijs categorie A2
Wettelijke eisen voor het rijbewijs A-2 is: minimaal 20 jaar oud en een max vermogen motor van 35 KW.

Nu de motor hier niet aan voldoet (kentekenbewijs staat 37 KW is doorslaggevend) bent u in overtreding en loopt u het risico beboet te worden. Bovenal bent u ook onverzekerd; u beschikt immers niet over de juiste categorie rijbewijs.

Oplossing
Voor vele motors is er een setje beschikbaar waarmee het motorvermogen kan worden teruggevoerd naar bijv 35 KW. Vervolgens kan u of de dealer bij de RDW een indienen voor het terugkeuren van de motor.

Bij goedkeuring RDW ontvangt u een nieuw kentekenbewijs, waarop max vermogen van 35 KW staat vermeld.***

Reactie van Quinten95:

Allereerst bedankt voor het antwoord!

Graag zou ik er nog even op in gaan:

Het is zo dat je bij een aantal verzekeringen de uitslag van de rollerbanktest kan opsturen en mits het wordt goedgekeurd ben je dan gewoon verzekerd.

Maar hoe zit het nou met een veel besproken gedoogbeleid?

Ik heb mijn motor aangeboden bij de RDW voor een aanpassing in het motorvermogen. Een enkele keuring kost alleen al gauw zo'n €650. Helaas ben je hier nog niet mee af.. Mijn motor zou dan eerst met origineel vermogen moeten worden getest, zodat ik hem daarna naar de garage kan brengen om een 35kw-setje erin te laten plaatsen á €175. Hierna nogmaals de keuring van €650,- bij de RDW met het aangepaste vermogen. Het verschil tussen deze 2 zal dan worden afgetrokken van het originele vermogen zoals ingevoerd. (aantal kw's op kenteken bewijs)
Deze operatie kost dus ongeveer €1.475,- om slechts het vermogen aan te passen..

Dit betekend voor mij persoonlijk dat ik de motor gewoon weer kan verkopen, want dat is wat mij betreft niet te betalen.. (= even duur als de motor die ik heb gekocht.. :P)