Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

hoe is betaald parkeren geregeld voor motor?

Vraag gesteld door BabsV op 24 juni 2015

Onze gemeente is zich aan het orienteren op invoering van betaald parkeren in onze wijk. Geen overbodige luxe gezien het feit dat wij 100 meter van een NS station wonen. Het primaire doel van de invoering is het weren van treinreizigers. Echter, de regeling gaat ook voor motoren gelden. Motoren die voor het huis geparkeerd staan en geen overlast veroorzaken op de zeer brede trottoirs. Het is zelfs nog steeds mogelijk om met een tweeling kinderwagen rechtdoor te lopen en evt kan oma er met de rollator nog naast lopen.

Volgens mij is er wettelijk weinig echt geregeld op dit gebied en worden motoren in vrijwel alle grote steden buiten de parkeerregulering gehouden tenzij ze gebruik maken van een parkeervak. Daarnaast voorzie ik problemen met mijn verzekering wanneer ik de motor niet meer kan vastzetten aan een muur anker. Iemand ervaring en/of tips hoe dit het beste te communiceren met de gemeente?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

In basis gelden voor auto's en motoren de zelfde regels voor wat betreft parkeren echter bij een parkeermeter met een bonnetje wordt gedoogd dat u niet betaald omdat u het bonnetje niet achter de voorruit kunt leggen. Het zelfde geldt voor een blauwe zone en een parkeerschijf. Bij een elektronische parkeermeter moet u met een motor dus wel betalen. 

In de meeste gemeenten wordt het parkeren op het trottoir gedoogd mits u de motor zo parkeert dat u geen overlast voor anderen veroorzaakt. Parkeren op het trottoir is dan gratis. Er zijn wel enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld in Scheveningen en Valkenburg zijn specifieke motorparkeerplaatsen aangelegd. In die gevallen wordt er wel degelijk opgetreden als u de motor parkeert waar dat wettelijk niet is toegestaan.

In uw specifieke geval kunt u contact opnemen met uw gemeente om te informeren naar het plaatselijke beleid en eventuele ontheffing of vergunning. Als er geen andere mogelijkheid is zult u helaas een ander parkeerplaats voor uw motor moeten zoeken.