Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluidsniveau motoren

Vraag gesteld door HanvD op 13 mei 2018

Waarom mogen productie/consumenten motoren anno 2018 nog ongelimiteerd geluid produceren? Daar waar auto's, vliegtuigen, vrachtwagens steeds geluidsarmer gemaakt moeten worden en zijn, is er kennelijk voor motoren geen enkele beperking anders dan de 2 dB boven de fabrieksnorm. Gevolg is dat je minutenlang het gejank of gebulder van een motor/motoren moet ervaren, bij voorkeur op mooie windstille dagen.

Helemaal treurig wordt het als je het genoegen hebt in een dijkwoning te wonen en er een kudde blije rijders langskomt, de brug over en met een wheely meent te moeten accelereren. Hoezo beperking geluidsoverlast, CO2 en fijnstof uitstoot voor de bewoners van het dijkhuis? Onbegrijpelijke cultuur dat je minutenlang bewoners voor jouw zgn. vrijheid een gesprek moet laten staken omdat er een kudde langs komt die pretendeert een vrijheid minnend individu te zijn en die in zijn gehelmde hoofd klem zit in deze gedachte. Kuddedieren!

Deze vraag zal een voorspelbare reactie opleveren van de kudde, we maken de borst maar nat.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt waarom motoren nog ongelimiteerd geluid mogen maken anno 2018.

Zoals u zelf al aangeeft mag het geluidsniveau maximaal 2 dB afwijken van de typegoedkeuring.

Heel veel lawaai maken komt vaak voort uit asociaal gedrag wat natuurlijk niet te tolereren is. Een wheely is verboden op de openbare weg en als iedereen zich normaal zou gedragen op een motor en rekening met elkaar zou houden zou het voor iedereen leuker zijn.

De oplossing zou naar mijn idee handhaving zijn.