Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

A of A-2 Rijbewijs?

Vraag gesteld door BrianS op 12 mei 2018

Ik ben 25+ en heb dit jaar bij defensie mijn rijbewijs behaald. Ik heb daarbij mijn theorie/bijzondere verrichtingen en praktijk examen behaald. Het praktijk gedeelte (bijzondere verrichtingen en praktijkexamen) werd op een dienstmotor gedaan(KTM). Na afloop stuurt defensie naar het CBR de gegevens op zodat je ook je civiele rijbewijs mag aanvragen. Nu mijn vraag. Ondanks mijn leeftijd (25+) kan ik alleen mijn A-2 rijbewijs aanvragen! De reden is dat defensie zegt: de KTM is een 35 kw motor en dus mag je alleen een A-2 rijbewijs hebben. Wat is nou leidend? Je leeftijd of het type motorfiets waarop je examen doet?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U bent 25+ en hebt dit jaar uw rijbewijs gehaald bij de defensie. Het praktijkexamen is op een dienstmotor (KTM) uitgevoerd. De gegevens worden naar het CBR gestuurd zodat u daar uw civiel rijbewijs kunt aanvragen. Nu blijkt dat u daar alleen uw A2 rijbewijs kunt aanvragen. De reden daarvoor is volgens defensie dat de KTM een 35 kw motor betreft. U vraagt zich af wat leidend is. Uw leeftijd of het type motor waar u examen op hebt gedaan.

De leeftijd speelt een rol om te bepalen op welke motor u überhaupt mag rijden. Gelet op uw leeftijd zou u dus op op motoren mogen rijden ongeacht het vermogen van de motor. Echter als u praktijkexamen hebt gedaan op een middelzware motor met een maximaal vermogen van 35 kw , dan krijgt u een A2 rijbewijs. Hetgeen de defensie dus aangeeft klopt. Om toch op een zware motor (met onbeperkt vermogen) te mogen rijden zou u dus alsnog een A rijbewijs moeten behalen.

Meer informatie leest u op de website van de rijksoverheid.