Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor is door de RDW geschoond, mag dat zomaar?

Vraag gesteld door FroukjeE op 17 februari 2017

Wij hebben een motor (oldtimer 1976) in ons bezit vanaf 1993. De motor is sinds die tijd altijd verzekerd geweest. Wij kwamen er bij toeval in januari achter dat het kenteken "geschoond" is in het kentekenregister. De RDW gebeld en ze zeggen doodleuk "de motor moet opnieuw gekeurd worden", wij zouden een brief hebben gehad op 14 december 2008, NOOIT GEHAD!!! Wij hebben alle kenteken papieren nog. De RDW kon wel zien om wat voor een motor het ging en dat hij verzekerd is. Wat nu te doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Het kenteken van uw motor (oldtimer/1976) blijkt al jaren geleden door de RDW geschoond. Vanaf 1993 is demotor uw eigendom, en tot op heden is de motor altijd WA verzekerd geweest. De RDW stelt december 2008 hierover een bericht te hebben verzonden. U stelt echter nooit een brief te hebben ontvangen. De motor kan wederom worden opgenomen in het kentekenregister, mits u de motor laat onderwerpen aan een toelatingskeuring. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Zover u dat niet al gedaan heeft, adviseer ik u een schriftelijke beklag te doen over de gang van zaken bij RDW, waarin u aangeeft nimmer een brief te hebben ontvangen, oftewel dat u nummer op de hoogte bent gesteld van het voornemen van RDW om kenteken op te schonen.

Indien uw klacht wordt afgewezen, schakel dan uw eventuele rechtsbijstand in of keg uw klacht voor aan de Nationale Ombudsman.***

Reactie van JvKnegsel:

De motor kan inderdaad weer in het kentekenregister worden opgenomen, ook met het oorspronkelijke kenteken.
Ik vraag mij wel af of men al die jaren heeft zitten slapen bij de RDW, want de RDW beheert ook het verzekeringsregister dat aan het kenteken is gekoppeld. Dan moet er daar toch een belletje zijn gaan rinkelen?

Wellicht kun je verzekeringspremie terugvorderen nu blijkt dat op een niet-bestaand kenteken jarenlang premie is betaald?
En hoe zit het met eventueel betaalde motorrijtuigenbelasting (totdat de motor vorig jaar belastingvrij werd wegens het bereiken van de 40-jarige leeftijd)?***

Reactie van Michiel Claesen:

Restitutie verzekeringspremie
Howel het kenteken van de motor al die jaren geschoond was, heeft u wel gebruik gemaakt van de motor, en heeft de verzekeraar dus risico gedragen. Derhalve zie ik geen kans om in aanmerking te komen voor restitutie van verzekeringspremie.

MRB
Neem aan dat de RDW het kenteken met terugwerkende kracht weer opgenomen heeft in het kentekenregister. Ik zie ook dan geen mogelijkheid om met succes tot terugvordering van onverschuldigde betaalde Motorrijtuigenbelasting (MRB).