Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximaal trekgewicht niet op kenteken en/of conformiteitsbewijs vermeld

Vraag gesteld door Gert-van-Dam op 27 november 2017

Ik kan nergens op mijn kenteken nog op mijn conformiteitsbewijs het maximaal trekgewicht (geremd of ongeremd) van mijn camper vinden, betekent dit dat ik dit met de keuring moet laten meenemen of moet ik hiervoor bij de RDW aankloppen. het betreft hier een Dethleffs Globetrotter Fiat Ducato 230 BEMAB uit 1998.

Mvrgr
Gert van Dam

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U vraagt of uw iets mag trekken met uw camper.

Als daar op uw kenteken niet van te vinden is bij de categorieën O1 en O 2, dan is dat niet het geval. Als er op het conformiteitisbewijs ook niets staat lijkt het er op dat het technisch ook niet mogelijk is.

Bijvoorbeeld omdat het niet mogelijk is een trekhaak correct te plaatsen of omdat de fabrikant de koeling daar niet op berekend vond. Een gang naar de RDW heeft dan geen zin.***

Reactie van Gert-van-Dam:

Beste Harm,

Er zit een trekhaak op de camper gemonteerd incl plaatje met kogelbelasting en dergelijk, echter weet ik niet of deze officieel is geplaatst door een dealer of erkend garage bedrijf. ik zou graag het maximaal trekkend gewicht op kenteken of conformiteitsbewijs willen krijgen daar ik in juli 2018 naar Kroatie wil met een caravan van mijn vrienden erachter. welke mogelijkheid en welke stappen moet ik nemen.

Met vriendelijke groet.
Gert van Dam***

Reactie van Harm Zeven:

Ik vrees dat het een trekhaak is om een fietsendrager op te bevestigen. Het plaatje geeft alleen de maximum kogelbelasting van de haak zelf aan, niet wat de camper mag hebben.

U mag een scan van het conformiteitsbewijs wel mailen naar experts@anwb.nl, dan kijken we er even naar.***

Reactie van Gert-van-Dam:

Ik heb inmiddels ook contact opgenomen met de RDW en die hebben mij verteld dat ik een verzoek tot weergaven op kenteken van het tech.max.AHW geremd/ongeremd moet doen, inmiddels heb ik het verzoek gedaan en verwacht binnen 5 werkdagen antwoord of er een RDW keuring aan vooraf moet gaan of dat mijn verzoek wordt aangenomen zonder RDW keuring.
Ik houd u hiervan op de hoogte zodat dit gedeeld kan worden met andere.