Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een G607 gaskeuring nodig?

Vraag gesteld door C. de Heer op 14 maart 2020

Moet mijn caravan met Nederlands kenteken ook de in Duitsland verplicht gestelde gaskeuring G607 ondergaan ook al is mijn gasinstallatie al gecheckt tijdens de Bovagkeuring? Als je bij TUV zoekt zeggen zij dat het om voor in Duitsland geregistreerde voertuigen gaat.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Natuurlijk is het verstandig om geregeld de gasinstallatie van uw caravan te laten nakijken, maar uw caravan hoeft niet een gaskeuring G607 te ondergaan (ondanks allerlei berichten).

Met een BOVAGkeuring weet u overigens alleen voor uzelf dat u goed onderhoud aan de caravan laat plegen. Het is geen erkend rapport.

Bekijk ook de veelgestelde vragen over gasflessen op onze website.


***

 

Reactie van C. de Heer:

 

Waarop baseert u uw uitspraak?
Dat de gasinstallatie top moet zijn is vanzelfsprekend maar dat wordt al gecontroleerd bij de Bovagkeuring. Omdat het geen erkend rapport is, is het dan schijnveiligheid die verkregen wordt?


***

 

Reactie van Frank Clavaux:

 

Een BOVAGkeuring is voor uzelf een bewijs dat er een vakman naar uw caravan heeft gekeken. Dat geldt overigens voor alle gecontroleerde onderdelen. Maar dat wil niet zeggen dat men bijvoorbeeld bij een politiecontrole een soort APKrapport in handen heeft waarmee u zo door zou mogen rijden. Het heeft geen rechtsgeldigheid.


***

 

Reactie van C. de Heer:

 

Als de Bovagkeuring geen rechtsgeldigheid heeft kan ik mijn caravan dus net zo makkelijk laten controleren door een vakman die gewoon hetzelfde uitvoert volgens de checklist?

In uw eerste reactie meldt u dat de caravan niet de gaskeuring G607 hoeft te ondergaan.
Kunt u zeggen waarop dat gebaseerd is zodat half Nederland van een 'broodje-aap-verhaal' verlost wordt? En waarom heeft het Bovagrapport geen rechtsgeldigheid en het G607-rapport wel (dat door diezelfde Bovagmonteur wordt uitgevoerd)?


***

 

Reactie van Frank Clavaux:

 

Inderdaad, u bent geheel vrij om uw caravan door wie dan ook na te laten kijken en onderhouden. Het kan bijvoorbeeld ook door een Focwa bedrijf. Er zijn ook mensen die zelf het onderhoud doen.

Dat uw caravan niet de G607 keuring hoeft te ondergaan baseer ik op het feit dat niemand kan aantonen dat het wel moet. Onze ANWB campinginspecteurs, die mijns inziens dicht bij het vuur zitten, hebben nog nimmer met dit fenomeen te maken gehad. Ook de ANWB en wij als experts hebben nog nooit vernomen dat iemand op een camping is geweigerd omdat hij geen gascertificaat kon overleggen.

Alleen een G607 keuring wordt in Duitsland geaccepteerd (als dat al nodig zou zijn). De BOVAG kent men daar niet.


***

 

Reactie van C. de Heer:

 

Om te beginnen met het laatste: de G607 gaskeuring is verplicht in Duitsland voor in Duitsland geregistreerde voertuigen. Die 2-jaarlijkse keuring is daar dus nodig maar voor zover ik kan nagaan alleen voor duits geregistreerde voertuigen.

Is het gezien de onduidelijkheid van dit onderwerp een idee om daar over een artikel te wijden in bijvoorbeeld de KCK of ANWB Kamperen nieuwsbrief? E.e.a. zal menigeen geruststellen.


***

 

Reactie van Frank Clavaux:

 

Dank voor uw bijdrage, het onderwerp heeft zeker onze aandacht. Tot op heden hebben wij echter ook nog geen klachten gehad van leden die onterecht kosten hebben gemaakt.