Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Feitelijke massa van mijn caravan in rijklare toestand

Vraag gesteld door Auto gespot in schuur op 12 mei 2017

Wij hebben 4 weken geleden onze nieuwe caravan opgehaald. Op het EG-certificaat dat wij ontvingen bij de caravan wordt genoemd: "Feitelijke massa van het voertuig/massa in rijklare toestand: 790 kg" Wij hebben de caravan laten wegen: 820 kg en dat was zonder watervoorraad, gasflessen, kabelhaspel. In onze situatie zou dat dan neerkomen op totaal 850 kg. Dat wil zeggen dat het EG-certificaat niet juist is en dat de richtlijnen genoemd in de Europese norm niet zijn gehanteerd. Dat zou inhouden dat de fabrikant geen goede informatie hanteert. Klopt dit en zo ja, wat kan ik hiermee naar de fabrikant?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Caravans wegen in de praktijk nooit exact van wat er wordt opgegeven in folders en op de kentekenbewijzen. (Dat geldt overigens ook voor auto's) Meerdere verschillende modellen kunnen op één typegoedkeuring lopen. Dus de caravans verschillen iets van elkaar en krijgen wel hetzelfde gewicht mee.

Los van het feit of de weging die u hebt laten uitvoeren wel het juiste gewicht geeft, schrijft de fabrikant het volgende in de folder:

Bij gewichtsaanduidingen zijn door het gebruik van natuurlijke materialen en grondstoffen afwijkingen tot ongeveer 5% mogelijk

Dus u kunt hier verder niets mee in de richting van de fabrikant.