Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

caravanmerken, die technisch en qua levensduur het meest geschikt voor het maken van lange reizen met auto en caravan

Vraag gesteld door hansmar op 18 juli 2018

Ik zoek caravanmerken, die technisch het meest geschikt voor het maken van lange reizen met auto en caravan en waarbij soms trajecten zijn met slechte wegen

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U zoekt een degelijke caravan met een lange levensduur

Uit de testen van caravans die ik de afgelopen jaren voor de KCK heb uit mogen voeren blijkt dat er niet zoveel verschil zit tussen de caravanmerken voor wat betreft de degelijkheid van de constructie, meubilair en de gebruikte materialen.

Het zijn de goedkopere instapmodellen waar veel bezuinigd wordt op materiaal en gewicht, waarbij alles wat ieler en kwetsbaarder overkomt.

Veel caravanmerken zijn met moderne technieken bezig. Kunststof verbindingen in plaats van hout, passingen en lijmverbindingen in plaats van schroeven. Allemaal om gewicht te reduceren, gemakkelijker te produceren en vocht tegen te gaan.

Van de levensduur van de hedendaagse caravan valt nog niet veel te voorspellen, over een jaar of 10 kunnen we pas de balans opmaken.

Zie bijvoorbeeld LMC en Elddis en Sprite.

Maar de ‘gewone’ caravans zoals Hobby, Knaus, Tabbert, Adria, Fendt, Bürstner, Dethleffs en Eriba voldoen ook nog steeds goed.