Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan zijwand vernieuwen of niet?

Vraag gesteld door koosjb op 14 juli 2015

Ik heb schade aan mijn Fendt 465 TG caravan, nl. een langgerekte deuk (ca. 2,5 meter lang, niet diep) in de zijwand. Het herstelbedrijf wil de hele bovenplaat, hoogte ca. 1,5 meter, vervangen. Verzekering dekt de schade. De caravan is net een jaar oud. Ik ben hier heel huiverig voor, omdat m.i. de staat van de caravan nooit meer zo perfect kan worden als af-fabriek, en de kans op o.m. lekkages wellicht veel groter wordt. Ik weet ook niet hoe zoiets gaat: komt er een complete nieuwe passende plaat, inclusief belettering van Fendt, of wordt er een stuk plaat uit een rol geknipt? De deuk is voor mij bovendien niet echt storend want valt nauwelijks op, en ik zou er mee kunnen leven. Wel is de waarde uiteraard verminderd. Heeft iemand, met name de ANWB, hier ervaring mee en een mening over?! Heel hartelijk dank voor reactie!

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Een goed reparatiebedrijf kan de schade onzichtbaar herstellen. Bij een beschadiging van deze omvang wordt inderdaad een nieuwe plaat gemonteerd, in veel gevallen over de oude heen.

Deze manier van herstellen wordt vaak uitgevoerd: De lijsten, ramen en andere aansluitingen worden verwijderd en een min of meer passende plaat, in de juiste kleur, over de beschadigde heen vastgeplakt. Ter plaatse wordt hij op de contouren van de opbouw passend gemaakt. En ook rond de vrijgekomen gaten. Vervolgens worden ramen en lijsten weer opnieuw met kit gemonteerd. De waterdichtheid komt daarmee niet in gevaar. Als laatste eventueel nog een logo of bestikkering.

U kunt de schade ook laten zitten, wat ik persoonlijk wel jammer vind voor een jonge caravan. En bedenk wel dat u bij een eventuele inruil de rekening krijgt gepresenteerd.***

Reactie van Saskiahoen:

Wellicht komt mijn bericht te laat en staat de caravan al bij de reparateur.
Mijn advies is om geen nieuwe plaat over de andere plaat te laten monteren.
Wij hebben in het verleden ook plaatschade gehad aan een caravan van een paar maanden oud. Wij hebben de caravan laten repareren en hebben daar veel problemen mee gehad. Als de caravan in de volle zon stond, ging de plaat bol staan. De reparatie is een paar keer overnieuw gedaan.***

Reactie van Frank Clavaux:

Tja, dat ligt dan aan die reparateur. Het kan wel degelijk goed uitgevoerd worden!

Wat is het alternatief?