Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

auto caravan combinatie slingert, 10 jaar nooit last gehad

Vraag gesteld door Firefly op 15 mei 2016

ik rij al 10 jaar met een Hobby 450UF in binnen- en buitenland maar sinds vorig jaar heb problemen heb met de stabiliteit van deze caravan. Vorig jaar in stabiel met een VW Touran er voor. Nu dit jaar met een Peugeot 308 SW er voor. Ik ervaar nu nog veel meer slinger gedrag en kan niet harder dan 85 -90 km/uur rijden waarbij de caravan al gaat slingeren. Ik heb al jaren een tempo 100 sticker en heb altijd ver boven de 90 km/hr stabiel kunnen rijden. Ik heb de belading nogmaals gecontroleerd en veranderingen aangebracht. Nu dus geen fietsen achterop voor de test rit, 60 kg kogeldruk en alle zware losse spullen zoals voortent en stokken op de assen gelegd ipv voor in de caravan tegen de dissel aan. Ook dan kan ik geen verbetering ontdekken en blijft de caravan slingeren boven 90 km/hr.
Ik heb mijn caravan altijd in onderhoud gehad bij een Bovag Hobby dealer, en vorig jaar mei bij de laatste Bovag onderhoudsbeurt zijn de schokdempers vervangen. Deze nieuwe schokdemper is onderweg losgeraakt, en na deze laatste onderhoud/reparatie heb ik absoluut geen vertrouwen meer in mijn huidige Bovag Hobby dealer. Voordat ik weer op vakantie ga wil ik toch wel een als vanouds stabiele auto -caravan combinatie hebben. Volgens het CaravanTrekker.nl rapport zou deze auto/caravan een goede combinatie zijn. Kunt U mij tips geven waar nog meer naar te (laten) kijken en of er technische beoordelingscentra zijn die bv het onderstel kunnen nakijken op zoek naar deze plotseling slingerende caravan combinatie?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft problemen met uw auto/caravan combinatie, caravan gaat slingeren.

Op onze website staat veel informatie over dit onderwerp. Het probleem hoeft niet in de caravan te zitten maar zit mogelijk in de auto/caravan combinatie.

Wat opvalt is dat het probleem blijkbaar groter is geworden bij een andere trekauto. Zonder de juiste uitvoeringen van de Touran en de 308 te weten lijkt het er op dat de massa van de 308 lager is dan de massa van de Touran waardoor de gewichtsverhouding auto/caravan anders (slechter) is.

Voor een optimale combinatie is het wenselijk een gewichtsverhouding van 75% te hebben, dus de caravan maximaal 75% van het gewicht van het trekkende voertuig. Het gaat hier om het werkelijke gewicht van auto en caravan op moment van vertrek.

Verder kunt u mogelijk met de velg band combinatie van de auto nog iets bereiken. Een band met een verstevigd karkas (XL) kan ook wat meer stabiliteit geven. Uiteraard de achterbanden van het trekkende voertuig op maximale beladen spanning.