Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn banden van de caravan zijn in zeer goede staat,geen scheurtjes o.i.d. ze zijn 7 jaar oud

Vraag gesteld door Gradus Scholtens op 4 april 2017

Mijn vraag is ik laat de banden niet vervangen kan mij de Bovag sticker worden geweigerd als ik de banden niet laat vervangen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of de BOVAG sticker voor de caravan geweigerd kan worden na het jaarlijkse onderhoud als u banden van 7 jaar niet laat vervangen.

Er bestaat geen wettelijke afkeurnorm voor banden op grond van leeftijd.
Alleen als u in het bezit bent van een goedkeur om in Duitsland 100 km/h te mogen rijden (Tempo 100) dan mogen de banden maximaal 6 jaar oud zijn.

Er zij verzekeraars die voor caravans een maximale leeftijd voor de banden van 6 jaar in de polis hebben.

Een van de punten op het BOVAG keuringsrapport is de leeftijd van de banden. BOVAG houdt een grens voor de banden aan van 6 jaar (waar wij als ANWB overigens niet achter staan) om de banden te vervangen. Als de banden ouder zijn dan 6 jaar volgt dus afkeur wat inhoudt dat u geen sticker krijgt.

ANWB is van mening dat banden vanaf 6 jaar wel extra aandacht vragen en jaarlijks gecontroleerd dienen te worden op oneffenheden.
***

Reactie van Herman Goosen:

Hierbij wil ik een ervaring met u delen, visueel goed uitziende banden, geven nog geen garantie dat de band goed is.

Voor ons vertrek naar Italië in 2011 heb ik mijn banden laten controleren, visueel een zeer nette band, 8 jaar oud, goed profiel en 4 bar spanning.

Alvorens we de grens bereiken [ongeveer 110 km gereden], krijgen we een klapband. Gelukkig viel de schade mee, het had veel erger kunnen aflopen. Het tweede geluk was, dat we 200 meter van een bandencentrum stranden en besluiten de band meteen te laten vervangen.

Alvorens de medewerker de band zou vervangen, inspecteerde hij de andere band. Deze band gaf ook al voortekenen van een klapband en hij had hiervoor een goede verklaring.
Hoe ouder de band wordt, hoe minder de rubberkwaliteit gaat worden. De rek gaat eruit, vergelijk het met een elastiek. Door dit verouderingsproces van de banden, krijgen de staalgordels ruimte en kunnen er zwakke plekken in de band ontstaan, gevolg: klapband.

Dit proces is visueel niet zichtbaar. Ik kan mij er dan ook niet in vinden, dat banden ouder dan 6 jaar extra aandacht nodig zouden hebben. Ik had mijn banden ook laten controleren door een bandencentrum en zou er nog gemakkelijk mee op vakantie kunnen
gaan.

Mijn advies luid dan ook: laat u banden vervangen voor u veiligheid en een onbezorgde vakantie, laat dit niet van een BOVAG sticker afhangen.