Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Isofix in camper

Vraag gesteld door wagsoe op 18 november 2018

Wij hebben een camper gekocht die binnen een paar maanden wordt geleverd. Het betreft een camperbus van onderstel Fiat Ducato, bouwjaar 2019. Op de achterbank is géén Isofix. Nu las ik hetvolgende op de ANWB site:

"De meeste nieuwe auto’s zijn momenteel met het Isofix-systeem uitgerust. Vanaf november 2012 zijn Isofix en Top Tether bevestigingspunt verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto’s die verkocht worden met Isofix en Top Tether bevestigingspunt uitgerust zijn."

Mijn vragen zijn alsvolgt:
1) Gelden voor deze camperbus dezelfde regels als voor een personenauto, zoals bijvoorbeeld de regel hierboven dat nieuwe auto's met Isofix/Top Tether bevestigingspunt moeten zijn uitgerust?
2) Wij zullen de camper gebruiken met 2 kleine kinderen en willen dan ook op de bank 2 kinderstoelen (het liefst met Isofix) plaatsen. Kunnen we de Isofix in de camperbus achteraf alsnog installeren? Zo ja, waar?

Bij voorbaat dank aan alle meedenkers!

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt of Isofix- en top tether bevestigingspunten verplicht zijn in een camper en of deze achteraf nog geïnstalleerd kunnen worden.

De verplichting van Isofix- en top tether bevestigingspunten geldt voor auto’s uit categorie M1. Dit zijn voertuigen die ontworpen en gebouwd zijn voor het vervoer van passagiers met ten hoogste acht zitplaatsen, die van de bestuurder niet meegerekend.

De vraag is of de door u gekochte camper, met als basis een Iveco onderstel, als M1 of als N1 voertuig (lichte bestelwagens) geregistreerd gaat worden. Voor M1 voertuigen gelden namelijk zwaardere eisen, zoals de verplichte Isofix- en top tether bevestigingspunten, dan voor N1 voertuigen. De leverancier van de camper zou u dat moeten kunnen vertellen.

Over de mogelijkheden van het achteraf aanbrengen van Isofix bevestigingspunten raad ik u ook aan te overleggen met de leverancier van de camper.