Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wordt een aanhanger achter een camper meegeteld bij een weging?

Vraag gesteld door ericmgl op 16 mei 2018

Mijn camper (PH-970-H) mag maximaal 3500 kg wegen. Ik dreig daar regelmatig boven te komen en heb daarom een aanhanger gekocht. Deze is ongeremd en mag daarom totaal 750 kg wegen, daar kom ik niet boven. Klopt het dat ik bij een eventuele weging onderweg mag wegen 3500 + 750 kg? Dus als ik een totaal van 4250 kg (camper + aanhanger) niet te boven ga is het in orde? Ik zorg er dan voor dat de camper alleen nooit meer dan 3500 kg weegt. Ik heb rijbewijs BE.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een aanhanger achter de camper.

Uw camper zélf mag maximaal 3.500 kg wegen en volstaat dus rijbewijs BE. Het gewicht van de aanhanger wordt dus niet bij de massa van het trekkende voertuig opgeteld. U mag zo met BE gerust rijden; geen probleem dus en mag uw camper ook een dergelijk ongeremd gewicht op de kogel hebben.

Voor alle duidelijkheid;
Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen); onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen.