Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

reparatie caravan vloer

Vraag gesteld door wiers op 17 april 2015

Ik overweeg een occasion Hobby-caravan van 2007 te kopen t.b.v. (alleen) een vaste standplaats. Op zich een keurige caravan, maar ter hoogte van het middenstuk zitten in de onderkant van de caravanbodem allemaal gaten. Maar die lijken niet echt gedicht. Nou heb ik wel iets gelezen over het repareren van een verende bodem en reparatie daarvan d.m.v. injecteren. Dit injecteren lijkt afdoend te zijn voor een verende bodem (zie ook : http://www.anwb.nl/bestanden/content/assets/anwb/pdf/kamperen/verende-caravanvloer-repareren.pdf ).
Maar dan moeten die gaten toch gewoon dicht zijn i.v.m vocht ? Kan ik daar nu geen problemen mee krijgen ? Iemand ervaring ?
Eventueel heb ik 2 foto's van de betreffende bodem beschikbaar (want die lijk ik niet te kunnen uploaden).

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Ik heb inmiddels een paar foto's gezien. Helaas kan ik ze (nog) niet tonen.

Dit kan ik er uit opmaken:
- de vloer is aan de onderzijde over een flink oppervlak voorzien van gaatjes
- deze zijn niet zo netjes afgedicht als bij die vloer in het bovengenoemde artikel
- hier en daar loopt de kunsthars uit de gaatjes en lijken ze gedeeltelijk open
- met een spuitbus zwarte verf is de vloer nabehandeld

In dit geval is er geen verhoogde kans op vochtinwerking. Op die plaats wordt de vloer namelijk nooit nat.

De belangrijkste vraag hier is of de reparatie goed is uitgevoerd.
Is de vloer binnen nog vlak?
Is er geen vering meer in de vloer?
Begint de vloer naast de reparatie niet opnieuw te veren?

Dat zou ik even nakijken.***

Reactie van willemjvh:

Wanneer de reparatie door injectie met hars is uitgevoerd moeten de geboorde gaatjes afgedicht worden met passende deuvels. Die deuvels hebben dan een dragende functie omdat het gebruikte schuim tekort schiet in druk vastheid wat de oorzaak is van verende/ krakende vloeren. Op zich is injecteren een noodoplossing want het is geen garantie dat het niet weer terug komt. Zelf met een nieuwe Hobby 400 in 2002 die problemen gehad. In 2005 verende vloer, dealer geïnjecteerd, garantie met veel moeite 2 jaar. In 2007 weer het geval. Na overleg met mijn verzekering heeft dealer weer geïnjecteerd. Ik heb toen duidelijk aangegeven dat dit probleem weer terug zou komen en met mijn verzekering een afspraak gemaakt. In 2011 was het weer zover. De dealer wilde weer injecteren of een stuk bodem vernieuwen. Toen duidelijk kunnen maken dat het geen oplossing zou zijn voor mijn probleem. Mijn verzekering heeft de caravan overgenomen en mij een bedrag uitgekeerd. Ik heb toen een Hobby 440 van 2004 gekocht. Zolang er caravanvloeren, sandwich constructie opgebouwd worden met EPS of XPS polystyreen schuim, zullen dit soort problemen zich voordoen omdat het schuin niet voldoet aan de constructie eisen : het schuim mag door belasting niet van dikte veranderen en de verlijming dekplaten met het schuin mag niet delamineren. Dit heeft Wim de Roos in 2010 zelf als oorzaak aangegeven in KCK.