Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nederlandse caravan die getrokken wordt door auto op spaans kenteken

Vraag gesteld door Harry Nijssen op 7 november 2017

Het blijkt dat in Spanje een caravan met een maximaal toelaatbaar gewicht van meer dan 750 kg en met keuken niet onder de Spaanse auto-WA verzekering van de trekkende auto met Spaans kenteken valt.
In Spanje moeten deze caravans apart worden verzekerd. Moet de caravan ook op Spaans kenteken worden gezet of kan de caravan WA worden verzekerd bij een Nederlandse verzekeraar zodat exporteren naar Spanje niet nodig is ?
Kortom onze auto heeft een Spaans kenteken en wat is beste oplossing voor de caravan zodat we aan de eisen voldoen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een een auto op Spaans kenteken en een caravan op Nederlands kenteken. In Spanje valt een caravan > 750 Kg - anders dan in NEderland - niet onder de dekking van de WA-dekking. U vraagt zich af wat de mogelijkheden zijn om dit te ondervangen.

Caravan op Nederlands kenteken
Wanneer u in Nederland woonachtig bent of in het GBA ingeschreven staat, dan kunt u voor uw caravan een WA-verzekering afsluiten. Op de 'groene kaart' komt dan wordt het kenteken van uw auto op Spaans kenteken te staan.*

Overigens is het weer niet toegestaan - op de twee weken regel van de Fiscus uitgezonderd - om als Nederlands ingezetene in een auto met buitenlands kenteken te rijden.

Caravan op Spaans kenteken
Nu u kennelijk ook in Spanje ingeschreven staat, kunt u er ook voor kiezen de caravan in te voeren en een groene kaart voor de caravan te regelen.


* Zie mijn tweede reactie; WA-verzekeren toercaravan blijkt toch niet mogelijk bij ANWB/Unigarant***

Reactie van Harry Nijssen:

Bedankt voor het heldere antwoord. Mijn volgende vraag is of de ANWB de caravan zoals door u omschreven verzekerd (Ik ben in Nederland ingeschreven in het GBA). Ik heb namelijk zojuist bij mijn eigen verzekeraar geïnformeerd en daar kan dit niet.***

Reactie van Michiel Claesen:

Geachte heer Nijssen,

Ik moet helaas een correctie maken op mijn bovenstaande antwoord. Helaas ben ik door een collega van de afdeling verzekeringen onjuist geïnformeerd. De ANWB/Unigarant biedt namelijk géén WA-verzekering voor een toercaravan.

Ik adviseer u contact op te nemen met de Spaanse WA-verzekeraar van uw auto, teneinde te informeren wat de mogelijkheden zijn voor het WA-verzekeren van een caravan op Nederlands kenteken.

Een andere optie is om de caravan op spaans kenteken te zetten en WA te verzekeren.

Excuus voor dit misverstand.

Grt Michiel***

Reactie van Harry Nijssen:

Bedankt voor de correctie met aanvulling.

Ik zal de gegeven opties nader onderzoeken.
.
Vriendelijke groeten,
Harry Nijssen