Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hagelschade caravandak, hoe herstellen?

Vraag gesteld door Dakhersteller op 11 augustus 2015

Bij een caravanbedrijf werd ons verteld dat een nieuw getrokken dak,over het oude dak 120kg (incl lijm) zou wegen bij een opbouwlengte van 5.20m.
Uiteraard gaat dit ten koste van het max toelaatbare gewicht.
Dit bedrijf (Martens in Brummen)herstelt ivm bovenstaande een dak door het oude er af te halen en er dan een nieuwe op te plaatsen en dat er slechts 4 caravanbedrijven in Ned zijn die dit doen.Deze caravanherstellers, waaronder zij zouden bij u bekend zijn.Zo ja zou u mij deze door kunnen geven?
Op internet lees ik verschillende meningen betreffende het vervangen.Ivm het verminderde laadvermogen lijkt het heel aantrekkelijk maar beschadigt dan bv de isolatielaag niet met het verwijderen van de aluminium plaat? Wat is hierover uw mening?
Gaarne uw bericht.
Met vr gr.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Er zijn twee soorten daken bij caravans. Losse dakplaten die alleen aan de randen zijn bevestigd en gedeeltelijk verlijmde daken.

Bij het monteren van een nieuwe dakplaat over de bestaande heen, wat de meest gebruikelijke reparatiemethode is, zal het gewicht natuurlijk toenemen. De vlakke delen van de oude plaat zijn verlijmd maar de rondingen liggen los en kunnen eraf geknipt worden. Maar dat dit 120 kg extra gewicht zou opleveren lijkt mij een beetje te veel van het goede. Een plaat weegt circa 30 kg, daar komt nog de lijm bij.

600 x 250 x 0,08 x soortelijk gewicht aluminium (2,755 g/cm³)

Je kunt natuurlijk proberen het oude dak los te pulken, maar de kans dat je het isolatiemateriaal beschadigd is dan groot. Degenen die zo werken zijn echter niet bekend bij ons.