Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dotcode caravan banden

Vraag gesteld door Hermes, B.J. op 14 mei 2020

Ik wil nieuwe caravan banden kopen en heb daarom bij div. leveranciers geïnformeerd. Ik betaal voor nieuwe banden en wil ook graag nieuwe banden en niet met een (soms zeer) oude dotcode. Maar bij niemand krijg ik daar een antwoord op. Ik moet maar afwachten.

Een kennis kocht in mei 2020 banden en daar bleek een dotcode op te staan van begin 2018. Dat scheelt hem 2 jaar gebruik. Wat vinden jullie hier van en kunnen jullie daar eens aandacht aan besteden?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Er is niets mis met banden die enige tijd in de opslag gelegen hebben, mits dat bewaren wel volgens de regels is gebeurd. Het probleem wordt gecreëerd door instanties die een bepaalde houdbaarheidsdatum aan banden gaan toekennen.

Onder een nieuwe caravan krijgt u ook geen nieuwe banden. In het verleden hebben wij in showrooms de leeftijden van banden van nieuwe caravans gecontroleerd en de meesten waren al een half jaar tot een jaar oud. Bij sommige merken met oudere banden hebben wij daar melding van gemaakt, waarna dit niet meer is voorgekomen.

Echt recente banden vind je alleen in de maten met een hoge omzetsnelheid. Bij 'caravanbanden' is dat minder het geval. Aan deze situatie is niets te veranderen.

U kunt natuurlijk naar een bedrijf gaan die banden op voorraad heeft waarbij u zelf kunt beslissen of u met de vermelde productiedatum akkoord gaat.