Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Daadwerkelijke laadvermogen aanhanger Vlukon V450

Vraag gesteld door Eerlijk! op 5 juli 2016

Ik heb onlangs een Vlukon aanhanger gekocht type V450 (rijkskeur RDW 0501 1202). Op het plaatje staat naast het type nummer en rijkskeur ook dat de asdruk 450 kg is en 80 km/h.
Nu is het zo dat deze aanhanger volgens mij een andere opbouw heeft dan dat hij uit de fabriek geleverd wordt. Wat ik kan vinden op internet is dat deze aanhanger als bouwpakket geleverd wordt en ca. 60 kilo weegt (weet het niet zeker). De aanhanger weegt zoals hij er nu bij staat 160 kilo, wat volgens mij betekent dat de aanhanger nog een laadvermogen over houdt van 350 kilo, klopt dit?

Daarnaast zitten er banden onder van Vredestein speedmaster 5.00-10C V47 deze heeft een draagvermogen van 450 kilo dit geldt toch per band? En hoe kan ik zien hoe oud de band is?

Lang verhaal maar ik hoop toch antwoorden te vinden.

groeten Peter

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Volgens het typeplaatje mag de aanhanger 450 kg wegen. Het zelfbouwpakket woog 60 kg, maar dat is niet relevant. Want zoals de aanhanger er nu bij staat weegt hij volgens u 160 kg. Dat geeft een resterend laadvermogen van 290 kg.

Het draagvermogen wordt per band opgegeven, dus dat is ruim voldoende.

Een klein merkje achter het DOT-nummer, vaak aan één zijde van de band, heeft vier cijfers. De eerste twee vermelden de productieweek en de volgende twee het productiejaar.