Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravanband 185R 14C 8PR

Vraag gesteld door jaapvanzetten op 19 april 2018

Max-gewicht Caravan 1400kg ( afgeladen )
Banden druk volgens de bandenleverancier max- 4.5 Bar

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Banden in de maat 185R 14C 8PR hebben een loadindex van 102. Dat wil zeggen dat het draagvermogen bij 4,5 bar 1700 kg is. Bij 1400 kg aslast mag dat ook 4 bar zijn.

Of is dat uw vraag niet?***

Reactie van jadatis:

En met door mij gemaakte caravan-bandendruk-calculator, waarin ik een nog veiliger formule gebruik dan de officiële in Europa gebruik,( die ik eens bemachtigde en mee aan de loop gegaan ben), en waarbij ik standaard 10% reserve bij het gewicht tel kom ik nu net ook precies op die 4,0 bar uit.Dan ga ik uit van 4% van totaal op de trekhaak dus 56 kg.Dan 150 kg gewichtsverschil R/L mogelijk in combinatie met minder gewicht, voordat de boel hinderlijk begint te stuiteren.Een te bediscusiëerbare grens. Dat is bijvoorbeeld als je toch maar 1350 kg(50 kg minder) totaalgewicht heb, met 100 kg gewichtsverschil R/L.

Zou de druk zakken , of door onnouwkeurige meting dat al zijn, tot 3,5 bar, dan bij maximum snelheid 120km/u waar je echt geen minuut overheen gaat, dan nog 150 kg gecombineerd overgewicht mogelijk voordat bandschade ontstaat door oververhitting van het rubber.Dat is dan bijvoorbeeld 75 kg hoger dan 1400 kg totaal en 75 kg ongelijk gewicht R/L. Ook lager gewicht op trekhaak kun je hiermee verrekenen.

Overgewicht en ongelijk gewicht R/L is meer regel dan uitzondering bij caravans. 80 kg gewichtsverschil komt heelaas vaak voor en 100 kg overgewicht ook. Niet toegestaan , maar als je dat zelf weet of vermoedt, dan kan je beter daarvoor de bandendruk uitrekenen, omdat moeder natuur straft met bandschade, en mogelijk ongeluk daardoor met de nodige ellende.Een boete als je ooit eens gewogen wordt is ook niet leuk , maar dat overleef je wel.

Dus houdt dit in gedachte als je mijn advies opvolgt.