Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke caravanmover geschikt voor Kip Shelter?

Vraag gesteld door Aris Jan op 18 januari 2020

Is er een echt geschikte Caravanmover voor de Kip Shelter? De Shelter heeft een vrij kleine bodemvrijheid. Kip adviseert de Reichmover pro 1.8 aan de voorzijde van de wielen (tussen wiel en dissel). De mover verkleint echter de geringe bodemvrijheid met 6 cm.

Reich adviseert eveneens de Reichmover pro 1.8 maar dan achter de wielen. Door plaatsing achter de wielen is de mover voldoende beschermd en is er vrijwel geen kans op schade aan de mover door bijv. verkeersdrempels, volgens Reich. Bij plaatsing achter de wielen moet echter het reservewiel (hangt onder de Shelter) verwijderd worden geeft Kip aan. Het reservewiel moet mee in de auto of de disselbak, terwijl de bergruimte van de Shelter al gering is.

Welke mover is geschikter voor de Shelter (met kleine bodemvrijheid) en hoeveel bodemvrijheid is vereist om met een gerust hart met de Shelter te rijden? Kip en Reich geven verschillende adviezen.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Welke mover zou de beste keus voor een Kip Shelter zijn?

Bij bodemvrijheid denk ik eerder aan ruimte tussen bodemplaat en wegdek. En die verandert niet.

Een belangrijk gegeven bij het monteren van een mover is de ruimte van de onderzijde van het chassis tot het wegdek. Volgens de inbouwvoorschriften van Reich is de aanbevolen waarde na montage 80-120 mm. De bestaande hoogte wordt door het aanbrengen van het bevestigingsprofiel verlaagd met circa 55 mm. Dus de vrije ruimte moet nu dus minimaal 135 mm bedragen. Omdat zowel Kip als Reich deze mover aanbevelen mag ik aannemen dat er aan deze waarden wordt voldaan.

Het kan best dat er een ander merk of type mover te vinden is, maar dat zal aan de situatie niets veranderen. Er zal altijd ruimteverlies door het montageprofiel zijn. Dus er is wat mij betreft geen geschiktere mover te vinden.

Het lijkt mij ook dat montage achter het wiel het minst kwetsbaar is. Maar aangezien het natuurlijk zeer weinig voorkomt dat zo’n lichte caravan als een Kip Shelter van een mover is voorzien, kan het zijn dat Kip met de uitvoering van de montage de meeste ervaring heeft.