Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn nu eigenlijk de verkeersregels voor een camper met een personenauto kenteken maar met C1 rijbewijs ivm max. gewicht van 4250kg

Vraag gesteld door vdenham op 30 december 2015

Op kentekencard staat personenauto/ camper ( M1/SA )
Mag je dezelfde snelheid hanteren als een personenauto en hoef je je niet te houden aan het inhaalverbod voor vrachtwagens? Hier hoor je in de "wandelgangen" verschillende meningen over
En hoe is dit in andere Europese landen

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de regels voor een als personenauto/camper geregistreerde kampeerauto van maximaal 4.250 kg.

Essentieel is dat volgens het kenteken deze camper een personenauto is en géén bedrijfswagen. In uw geval is in Nederland 130 km/u de maximale toegestane snelheid op de snelweg voor uw camper. Dat kan buiten onze landsgrenzen uiteraard overal weer anders zijn en moet je feitelijk per land kijken wat voor u van toepassing is. De kampeerautoclub heeft een handig overzicht van de maximum snelheden in Europa voor campers.

Het inhaalverbod voor vrachtwagens is voor campers van boven de 3.500 kg niet van toepassing. Alleen Duitsland, Zwitserland en Portugal hanteren deze uitzondering niet. In Duitsland zijn er echter wel concrete plannen om deze uitzondering wél door te voeren.

 ***

Reactie van TheBe:

Het spijt me ik kan geen bijdrage leveren aan het antwoord op deze vraag maar ik probeer al enige tijd zelf een vraag te stellen. Ik kan echter nergens een mogelijkheid vinden om dat te doen, dus doe ik het maar hier in de hoop dat ik verder kom. Als mijn camper te zwaar geladen is loop ik dan meer risico in Europa dan een bekeuring. Mijn vraag is dus of mij rijbewijs BE nog wel geldig is als de camper te zwaar geladen is. Naar verluidt zou ik in verschillende landen in Europa (waaronder b.v. Duitsland) met een BE-rijbewijs mogen rijden in een camper met een gewicht tot maximaal 4250 kg. Is dat juist en geldt dat voor meerdere Europese landen. Zo ja, welke.***

Reactie van Jos van der Drift:

Ik ga er vanuit dat de betreffende camper een maximaal toelaatbaar gewicht heeft van 3.500 kg. Met een maximaal toelaatbaar gewicht van 4.250 kg is uw rijbewijs BE immers per definitie niet geldig. Ook niet in Duitsland.

Wanneer uw camper boven de 3.500 kg beladen zou zijn zal men dat interpreteren als dat u overladen bent en ligt de nadruk niet op uw rijbewijs. In een dergelijk situatie zou u voor overbelading bekeurd kunnen worden en mag u waarschijnlijk pas uw weg vervolgen wanneer de camper niet over het toegestane gewicht gaat. Overbelading is per definitie in geen enkel land toegestaan.

In landen van de Europese Unie (EU) mag u rijden met een geldig Nederlands rijbewijs en gelden niet ineens de rijbewijs regels van van het betreffende land die u bezoekt.